Barcelona

Valentí Fuster i Ferran Adrià demanen que l'escola ensenyi a menjar bé

El prestigiós cardiòleg Valentí Fuster i el reconegut cuiner Ferran Adrià han defensat que les escoles imparteixin una assignatura d'alimentació saludable. Durant el congrés europeu de cardiologia que es fa a Barcelona, Fuster ha subratllat que els nens obesos -que a Espanya ja són entre el 8 i el 16%- són candidats a tenir malalties del cor en el futur. Aquestes eminències en el món de la cardiologia i de la cuina han aprofitat el congrés per alertar sobre la urgència de tallar aquesta tendència, que pot arribar a comprometre els sistemes sanitaris per l'alt cost del tractament, que creuen que és inassumible.

Actualitzat
Tots dos han insistit en una conferència de premsa conjunta que la millor estratègia per capgirar la situació actual és canviar els estils de vida -incrementant l'exercici físic i menjant de manera saludable-, a més d'educar els més petits de les famílies en hàbits alimentaris sans. A Espanya, entre el 8% i el 16% dels nens amb edats compreses entre els 6 i 7 anys són obesos, mentre que entre la població adulta aquest percentatge puja a un 20%, a l'hora que gairebé un 30% té sobrepès.

Fuster ha destacat la urgència d'intervencions que aconsegueixin modificar els hàbits d'alimentació per frenar l'obesitat infantil, que en els últims deu anys ha augmentat un 35% a escala mundial, fet que comportarà en el futur un increment de la diabetis, de la hipertensió i del colesterol. El cardiòleg ha demanat que els esforços per combatre l'obesitat en general se centrin en l'educació i la prevenció, en comptes del tractament com s'ha fet fins ara, perquè els estudis demostren que és improbable que un nen obès pugui convertir-se en un adult amb un pes normalitzat.

"Els nens es passen moltes hores davant dels ordinadors, sense moure's. Abans es caminava i es corria més. A més les relacions amb els pares han canviat molt, passen menys temps junts i el nen està imbuït en un món molt accelerat i estressat que el porta a menjar ràpid i malament", ha assegurat aquest especialista en les malalties del cor.

De la seva banda, Ferran Adrià ha demanat directament al govern espanyol que aprofiti la pròxima presidència de la Unió Europea per impulsar la introducció a les escoles d'una assignatura sobre alimentació saludable. El cuiner ha lamentat que vivim en una societat on l'obesitat "no ha interessat a ningú" i ha assegurat que el gran repte és "mentalitzar la població que es pot ser feliç cuinant a casa i que podem arribar a casa a les vuit del vespre i dedicar mitja hora a cuinar al mateix temps que es veu la tele". Adrià s'ha mostrat convençut que "menjar bé no és car" ja que "un gaspatxo fet a casa costa 0,60 euros, i uns espaguetis a la bolonyesa, 0,80 euros".

"El més important -ha dit- és programar els menús i ser molt pragmàtics quan vas al súper per no comprar coses no imprescindibles, perquè la gastronomia no és anar al Bulli, sinó menjar a casa."

Fuster i Adrià promouen diversos projectes d'educació en l'alimentació que es desenvolupen a Bogotà (Colòmbia) i a Madrid, i han anunciat la implementació d'un altre de similar aquest curs escolar en tres escoles de Cardona (al Bages). En el marc d'aquest últim projecte, les tres escoles -dues de públiques i una de privada- portaran a terme activitats concretes per promoure hàbits sans en l'alimentació no només entre l'alumnat sinó també a les famílies, que són considerades una peça fonamental, i aquestes matèries formaran part del currículum escolar.

Tots dos han subratllat que la clau passa per sensibilitzar els pares de la importància d'una dieta saludable i motivar-los per introduir canvis en el seu estil de vida que redundaran en la salut de tota la família. De l'estudi emprès a Cardona, els dos professionals, que col·laboren en la Fundació Alicia, pretenen treure conclusions científiques i sociològiques.
Anar al contingut