Barcelona

Uns 10.000 treballadors del sector públic omplen Sant Jaume contra les retallades del govern

Uns 10.000 funcionaris i treballadors del sector públic català, segons dades de la Guàrdia Urbana, han omplert aquest dijous la plaça de Sant Jaume i els carrers adjacents. Es tracta de metges, infermeres, professors i altres treballadors del sector públic que han sortit al carrer contra les tisorades pressupostàries en Salut i Educació anunciades per la Generalitat de Catalunya. Un cop dissolta la concentració, unes 500 persones l'han continuada davant del Parlament de Catalunya. Un altre grup de manifestants ha tallat la ronda Litoral en tots dos sentits de la marxa, provocant problemes de circulació que s'han pogut resoldre al cap d'una estona.

Actualitzat
La concentració que ha tingut lloc a la plaça Sant Jaume ha comptat amb el suport de tots els partits de l'oposició, els sindicats UGT, Comissions Obreres, USOC, IAC i els col·legis de Metges de Catalunya i d'Infermeria. Aquesta manifestació arriba precedida de diverses mobilitzacions que dimecres van provocar considerables problemes de trànsit als accessos a la capital catalana.

L'assistència ha desbordat les previsions. Els secretaris de la UGT, Josep Maria Álvarez, i el de CCOO, Joan Carles Gallego, consideren que això és un missatge clar de la ciutadania al president de la Generalitat. "Si Mas no en pren nota o segueix ancorat en la prepotència sense consultar, les protestes continuaran", ha advertit Álvarez. "No es poden retallar d'una banda els serveis bàsics i de l'altra rebaixar els impostos a les classes afavorides", ha explicat Gallego.

La sociòloga Marina Subirats ha estat l'encarregada de llegir un manifest unitari, on s'ha descrit "d'atac directe" el que suposen les retallades a l'estat del benestar. Les mesures del govern català empitjoren les condicions dels treballadors i deterioren la qualitat del servei, amb l'objectiu de "desmantellar els serveis, deteriorar el seu funcionament i justificar així la seva privatització".

Els organitzadors de la protesta han convocat els assistents a participar el 14 de maig en una manifestació al centre de Barcelona en contra de les retallades, perquè "la lluita acaba de començar".

Una vegada dissolta la manifestació, unes 500 persones s'han dirigit al Parlament de Catalunya, al parc de la Ciutadella, on han continuat les protestes en contra de les restriccions pressupostàries que ha projectat la Generalitat. A causa de les protestes, la ronda Litoral ha patit retencions intermitents de trànsit, de la mateixa manera que la Gran Via, entre plaça Espanya i plaça de les Glòries, que ha patit embussos més intensos de l'habitual.

Unes hores abans d'aquesta concentració a la plaça Sant Jaume contra les retallades del govern, els treballadors de l'Hospital del Mar han tallat el passeig Marítim a la Barceloneta a primera hora del matí. Una protesta i uns talls que ja es van produir dimecres a la tarda, quan un miler de treballadors del mateix centre hospitalari van tallar la ronda Litoral, cosa que va provocar sis quilòmetres de cues.

No van ser els únics. Els treballadors de la Vall d'Hebron van col·lapsar també dimecres la ronda de Dalt, i els de l'Hospital de Bellvitge, la C-31. Els talls es van repetir també a la Diagonal per la protesta feta per personal de l'Hospital Clínic. Unes protestes que també es van fer a altres ciutats catalanes, com Sabadell o Lleida.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut