La piràmide de la lectura proposa activitats per fomentar l'hàbit lector i la seva periodicitat.
La piràmide de la lectura proposa activitats per fomentar l'hàbit lector i la seva periodicitat.
Barcelona

Ensenyament llança una piràmide de la lectura per fomentar l'hàbit entre els alumnes catalans

El pla recomana una "dieta d'activitats de lectura" i una "freqüència" que els permeti adquirir un hàbit lector

Actualitzat

El Departament d'Ensenyament ha presentat als centres docents un pla per promoure l'hàbit de la lectura entre els alumnes. Aquest pla emula iniciatives com la piràmide alimentària i proposa una piràmide de lectura perquè els nens incorporin el gust per la lectura.

La iniciativa proposa diferents nivells d'acció per a alumnes de Primària i Secundària i les seves famílies. En un primer nivell, a Primària, el pla proposa portar un llibre a la motxilla, llegir una estona abans d'anar a dormir o tenir el carnet de la biblioteca.

En un segon nivell s'inclouen objectius com llegir en veu alta amb la família o que l'alumne faci recomanacions de llibres en l'àmbit educatiu, tant a l'aula, a la biblioteca com en un blog.

En el cas de la Secundària, es posa com a exemple llegir la premsa escrita, llegir a un germà petit o anar a la biblioteca a llegir. I a la punta de la piràmide, amb una periodicitat mensual, es parla d'intercanviar llibres amb amics, visitar llibreries o anar a un club de lectura.

Finalment, i com a recomanacions anuals, es proposa demanar llibres per Reis o per l'aniversari o visitar les parades de llibres durant la diada de Sant Jordi.

El Departament d'Ensenyament assegura que l'objectiu últim d'aquesta actuació és millorar la competència lectora dels alumnes, que es considera la principal clau de l'èxit a les aules.

Tots els centres educatius catalans disposaran del pla en forma de cartells i d'altres propostes didàctiques.

També dirigit a les famílies

La piràmide no només es dirigeix a alumnes i professors, sinó també a les famílies, que rebran informació sobre les propostes, ja que elles són un actor important perquè l'alumne desenvolupi el gust per la lectura.

La campanya també s'estendrà a les biblioteques de Catalunya, que rebran els cartells de la piràmide. La xarxa de lectura pública del departament d'Irene Rigau també dedica actuacions per divulgar i promoure l'hàbit lector.

 

Anar al contingut