Caroline-Criado-Perez i Catherine Smith han posat en marxa el web "The Women's room"
Caroline-Criado-Perez és periodista independent i bloguera (Foto: The Guardian)
Barcelona

Una jove periodista engega un lloc web per trobar dones expertes arran d'un polèmic episodi a la BBC

El diari britànic "The Guardian" publica aquest diumenge un article que posa de manifest, un cop més, una de les polèmiques que tradicionalment ha envoltat la BBC: la discriminació de les dones. A un episodi compromès que es va veure en un programa en directe, ara s'afegeix un debat que va de la mà de l'anterior: la dificultat de la BBC, en aquest cas, per trobar dones expertes.

Myriam CordónActualitzat
El diari britànic "The Guardian" publica aquest diumenge un article que posa de manifest, un cop més, una de les polèmiques que tradicionalment ha envoltat la BBC. El lloat model de la televisió pública britànica, una de les referències mundials en televisió, va reconèixer fa uns mesos que discrimina les dones madures, que tenen molt poca presència en pantalla. Enmig d'un gran debat públic, el jutge va donar la raó a una presentadora que va ser acomiadada als 51 anys per ser massa gran. A més, la premsa britànica pública també afirmava que la cadena paga més als directius que a les dones que ocupen alts càrrecs. Hi ha el doble d'homes que dones a la cúpula i cobren un 10% més. Per desgràcia, en la majoria de mitjans, tant públics com privats, això és una pràctica habitual. Ara, però, s'hi afegeix un debat nou que va de la mà de l'anterior: la dificultat de la BBC, en aquest cas, per trobar dones expertes.

Tal com explica "The Guardian", s'ha posat en marxa una pàgina web dedicada als mitjans de comunicació per tal de garantir una representació justa quan es necessiten comentaris d'experts o d'especialistes en una determinada matèria. La iniciativa s'ha pres, precisament, arran d'un episodi compromès, per no dir vergonyós, que va viure en directe el presentador del programa "Today", John Humphrys, quan va demanar a un col·laborador que s'imaginés per un moment que era una dona, donada la dificultat que havia tingut la cadena per trobar una analista -dona- en un debat sobre el tractament del càncer de mama. Caroline Criado-Perez, periodista independent i bloguera, es va posar mans a l'obra a través del Twitter i, en pocs minuts, va trobar diverses expertes. Farta de tantes omissions i despropòsits de la cadena, aquesta jove innovadora denuncia al rotatiu que "un cop més, la BBC no s'hi esforça prou".

Aquest cap de setmana, Criado-Perez, de 28 anys, i la seva col·lega Catherine Smith van posar en marxa oficialment el lloc web "The Women's room", el racó de les dones. Esperen que la iniciativa es converteixi en un registre en expansió per a dones amb experiències personals de rellevància. L'èxit de la idea va ser immediat. La setmana passada, més de 40 dones s'hi van inscriure en menys de 48 hores. Hi havia especialistes en el món empresarial, les finances, la violència de gènere o els nous mitjans. Ara, les fundadores d'aquest racó femení de gran nivell esperen les presentacions de moltes més especialistes, virtuoses de l'enginyeria, l'automobilisme, la ciència, la matemàtica, la medicina o la construcció de ponts.

"És el moment de fer-ho nosaltres mateixes"

Criado-Perez i Smith expliquen que han rebut crítiques del tipus "Per què fer la feina que hauria de fer la BBC?" o "Per què fer-la de franc? La resposta que donen és molt clara: "Quan hi ha un problema i no se soluciona durant anys, és el moment de fer-ho nosaltres".

En una altra part de l'article, la periodista afegeix "Massa sovint, un expert es defineix com un home blanc de classe mitjana. Això no reflecteix ni l'experiència ni la gran diversitat que tenim a la societat. En canvi, els mitjans de comunicació recorren una i altra vegada a un petit grup de privilegiats (...). La BBC diu: 'No puc trobar expertes'. Nosaltres diem: 'No les busques prou'.






Anar al contingut