Tòquio

Un terratrèmol de 8,9 graus sacseja el Japó i provoca un tsunami que devasta la costa

Un terratrèmol de 8,9 graus a l'escala de Richter a la costa nord-est del Japó, a 130 quilòmetres de terra ferma, ha desencadenat un gran tsunami, amb onades de fins a 10 metres, que ha tocat terra una hora després davant la ciutat de Senday i ha arrasat el litoral nipó. El sisme ha provocat centenars de morts, ferits i desapareguts, entre ells tres ciutadans espanyols. El Japó reconeix 133 morts i 531 desapareguts però l'agència de notícies nipona parla de més d'un miler de víctimes mortals i un mínim de 88.000 desapareguts. Hi ha importants destrosses materials i s'ha decretat l'alerta nuclear. Tota la costa del Pacífic s'ha posat en alerta per por de l'onada gegant però fins ara no s'han de lamentar danys importants.

Actualitzat
Un terratrèmol de 8,9 graus a l'escala de Richter -8,8 segons l'Agència Meteorològica nipona- ha provocat un autèntic desastre al Japó. La gran onada que ha desencadenat ha entrat fins a cinc quilòmetres terra endins.

L'aigua ho ha
arrossegat tot al seu pas, pobles sencers i zones industrials. I hi ha desenes d'incendis i s'ha decretat l'alerta nuclear per l'afectació en una central.

Hi ha centenars de morts i desapareguts. Oficialment, es parla de 133 víctimes mortals i 531 desapareguts però l'agència de notícies japonesa Kiodo assegura que els morts podrien superar el miler, mentre que els desapareguts serien un mínim de 88.000. Entre aquests, quatre espanyols. Un d'ells ja ha aparegut, mentre que l'ambaixada intenta localitzar-ne la resta i assegura que, malgrat tot, té la impressió que estaran bé.

Google ha posat a l'abast de la població una eina per buscar els afectats i donar-ne informació.

Terratrèmol potent

A les 14.46 hora local, tres quarts de set del matí hora nostra, la terra ha començat a tremolar mar endins. L'epicentre del sisme s'ha situat a l'oceà Pacífic, a 130 quilòmetres de la península d'Ojika, i l'hipocentre, a una profunditat d'uns 24 quilòmetres. El sisme podria haver desplaçat 10 centímetres l'eix de rotació de la Terra.

El sisme ha deixat un rastre d'incendis i danys en diverses infraestructures, malgrat que el país està preparat per fer front a terratrèmols de forta magnitud. Aquest, però, ha estat el més intens de la seva història.

El tremolor s'ha notat també als edificis de Tòquio durant uns dos minuts, i la majoria dels seus ocupants han sortit al carrer. Tot i això, no hi ha hagut danys catastròfics més enllà d'una quinzena d'incendis.

Durant tot el dia s'han registrat centenars de rèpliques, d'entre 6 i 7 graus, una molt a prop de Tòquio. I a mitja tarda, de matinada hora local, s'ha emès una segona alerta per tsunami.

Tsunami devastador

Els problemes més greus han arribat per mar. El sisme ha provocat un tsunami, transmès en directe per la televisió pública nipona, que engolia tot el que trobava al seu pas.

Una de les províncies més afectades és la de Miyagi, on un tren ha desaparegut amb un centenar de passatgers a dins i un vaixell amb cent persones a bord ha estat engolit per un xuclador. A Iwate, un segon comboi també ha desaparegut sense que hagi transcendit si es tractava d'un tren de mercaderies o de passatgers.

El tsunami ha tocat terra a Senday, una ciutat d'un milió d'habitants al nord de Tòquio, una hora després del tremolor. Les onades gegants s'han menjat els camps de conreu i han arrossegat vaixells, cotxes i camions. L'aigua ha impactat contra cases i coberts de la zona, que també han cedit al corrent. A la platja de la ciutat s'hi han localitzat entre 200 i 300 cadàvers.
També cremen desenes de cases en una ampla franja costanera a prop de la ciutat.

La prefectura de Fukushima també ha estat molt castigada. Aquí, el trencament d'un dic hores després de l'onada gegant ha arrasat 1.800 habitatges.

A la regió de Tòquio, una refineria fa hores que està en flames, després de diverses explosions.

Les autoritats nipones han recomanat a la població que vagi cap a l'interior del país i s'ha evacuat la zona del litoral. Per les carreteres que encara no han quedat inundades, els conductors han fugit a corre-cuita. Altres ciutadans s'han refugiat en terrats i zones elevades.

País paralitzat

Els serveis i transports del país han quedat totalment col·lapsats, amb moltes dificultats per comunicar-se. El trànsit ferroviari i per carretera ha quedat paralitzat. També s'ha tancat el trànsit aeri, fins i tot a la capital, a l'aeroport de Narita. La telefonia mòbil també ha quedat bloquejada.

L'exèrcit ha mobilitzat avions militars per comprovar l'abast dels danys i ha enviat 8.000 soldats a la zona del sisme. El govern nipó ha creat un grup de treball d'emergència per analitzar la situació i minimitzar els danys.

Davant d'aquest panorama, Tòquio ha demanat ajuda internacional. Les Nacions Unides ja han dit que posaran a disposició del Japó tots els recursos necessaris per superar el desastre, i una cinquantena de països, entre els quals els Estats Units i també governs europeus, ja han ofert a les autoritats nipones equips de rescat i ajuda humanitària a la zona afectada.

Després del terratrèmol moltes persones no han pogut tornar a les seves cases i hauran de passar la nit fora. Per això, s'han habilitat instal·lacions esportives com a refugis improvisats i s'han donat mantes a les persones per poder passar la nit i combatre les baixes temperatures.

Un altre lloc per passar la nit ha estat el metro de Tòquio, que com altres infraestructures suburbanes s'utilitzen com a refugi. Tot i que a poc a poc s'han restablert una part de les diferents línies, molts ciutadans que treballen al centre de la capital hauran de fer nit als passadissos del metro.

Alerta de tsunami al Pacífic

El moviment sísmic ha fet que s'activés l'alerta per tsunami a pràcticament tota la costa del Pacífic, a una vintena de països d'Àsia, Oceania i Amèrica. Molts han ordenat l'evacuació de la població més pròxima al litoral.

Per ara, però, no hi ha hagut conseqüències greus enlloc i en illes com Hawaii o Taiwan, on s'esperava amb molt temor l'onada, aquesta ha arribat molt afeblida.

Un sisme també econòmic

El cost econòmic és inimaginable. Hi ha més de 4 milions de cases sense electricitat. Tots els ports japonesos estan tancats, i s'han aturat les operacions de càrrega i descàrrega. Això afectarà les exportacions de cotxes i altres productes, i de retruc, la indústria automobilística nord-americana, que depèn de les peces importades des del Japó.

Moltes fàbriques han estat destruïdes o inundades. L'empresa Sony n'ha tancat sis i l'automobilística Toyota, dues. També Nissan n'ha aturat la producció en alguns centres.

El banc del Japó farà dilluns una reunió extraordinària per prendre decisions que assegurin l'estabilitat financera. Les borses asiàtiques han tancat amb fortes pèrdues. I les indemnitzacions suposaran un fort cop per a les companyies d'assegurances.

El pitjor terratrèmol de la història

El terratrèmol del Japó seria el quart més intens registrat a tot el món des del 1906 i el més fort de la història al país en els 140 anys que hi ha registrats. Ha estat més fort que el del 1923, de 7,9 graus i que va causar més de 140.000 morts, tot i que llavors el país no estava ta
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut