Igualada

Un núvol corrosiu obliga a confinar durant hores més de 60.000 veïns de sis municipis de l'Anoia

Emergències aixeca totes les restriccions de confinament i només es mantenen algunes restriccions de trànsit en els carrers més propers a la indústria

RedaccióActualitzat

Situació ja pràcticament normalitzada a l'Anoia després de la inquietud que ha generat durant bona part del matí un núvol irritant que s'ha originat arran de l'explosió de productes tòxics a l'exterior d'una empresa en un polígon industrial d'Igualada. Les autoritats han donat l'ordre de confinament de la població i més de 60.000 veïns d'Igualada, Òdena, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Jorba no han pogut moure's de casa seva, oficines, comerços o escoles, com a mesura preventiva, segons han informat els Bombers de la Generalitat i Protecció Civil.

Abans de les dotze del migdia, però, Emergències ha aixecat el confinament pel núvol en aquests cinc municipis excepte per a nens de 0 a 3 anys, embarassades, persones de més de 70 anys i/o amb problemes respiratoris. Un confinament per a persones més vulnerables que s'ha estès a Sant Martí de Tous. Ja cap a les tres de la tarda, s'han aixecat, finalment, totes les restriccions de confinament i només es mantenen algunes restriccions de trànsit en els carrers més propers a la indústria.

En total, l'ordre de confinament ha afectat 600 nens de 23 escoles bressol.

El núvol també ha obligat a tallar durant unes hores les sortides 555 i 554 de l'A-2 cap a Igualada i Òdena i l'accés de la C-37 al polígon industrial Les Comes, on s'ha produït l'incident.

Es manté en fase d'alerta el pla Plaseqcat

Després de confirmar-se que les partícules disperses en l'aire eren àcid nítric i clorur fèrric, Protecció Civil ha activat el pla Plaseqcat en fase d'emergència. Ja al migdia, segons ha informat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en roda de premsa, s'ha abaixat el pla en fase d'alerta en millorar la situació a la zona i veure que no hi havia perill per a la població. Tot i això, "encara no està sota control", ha admès Espadaler". I és que la situació tèrmica i la manca de vent a la zona dificulten que el núvol es dilueixi.

Precisament, el núvol pot provocar irritacions als ulls, nas i vies aèries, més que una sensació d'ofec.

Tres ferits lleus per inhalació de fum i tres bombers atesos per irritació

Tres persones han quedat ferides lleus per inhalació de fum: dos transportistes i un treballador de l'empresa. A més, tres bombers que treballaven a l'empresa afectada han hagut de ser atesos "in situ" per irritació.

L'origen del núvol

El foc s'ha iniciat a causa d'una reacció violenta de productes químics en una nau situada al polígon industrial Les Comes d'Igualada. En concret, els fets han passat al voltant de tres quarts de deu del matí al carrer Països Baixos número 3, a l'empresa Simar. Els Bombers apunten que ha estat un error humà, quan en el procés de descàrrega d'un vehicle amb àcid nítric no ha dipositat la mercaderia al lloc que li corresponia i ho ha fet en un altre que contenia clorur fèrric. La interacció dels dos productes ha generat una resposta violenta i ha produït la fuita originària del núvol corrosiu de color taronja intens, que ha estat ben visible a la zona durant hores.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut