Castelldefels

Un nou dispositiu detecta el càncer amb una sola gota de sang

L'Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels desenvolupa aquest sistema, que permet la detecció precoç del càncer

Actualitzat

Un equip d'investigadors de l'Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels ha desenvolupat un petit dispositiu que pot detectar el càncer de forma molt precoç. Una sola gota de sang injectada en aquest xip ultrasensible és capaç d'identificar proteïnes del càncer en densitats molt baixes. Les nanopartícules d'or implantades a la superfície del xip atrauen les proteïnes, i uns sensors les analitzen. Aquest dispositiu permetrà, per tant, detectar els primers símptomes de la malaltia amb gran fiabilitat i a baix cost.

El coordinador del projecte, el professor Romain Quidant, ha destacat que "la descoberta més fascinant és que som capaços de localitzar concentracions extremadament baixes d'aquesta proteïna en qüestió de minuts, cosa que fa d'aquest dispositiu una eina d'última generació, un instrument ultrasensible i poderós que millorarà la detecció precoç així com el seguiment del tractament de càncer".

El treball s'inclou en el projecte Spedoc (de detecció precoç de cèl·lules cancerígenes basada en plasmons de superfície), finançat per la Fundació Cellex de Barcelona i la Comissió Europea.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut