Horta de Sant Joan

Un llamp va causar l'incendi d'Horta de Sant Joan, ara ja sota control

Un llamp va ser la causa de l'incendi dels Ports, a la Terra Alta, que està actiu des de dilluns passat i que ha costat la vida a cinc bombers que treballaven en la seva extinció. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha assegurat que es pot afirmar "amb tota rotunditat" que l'origen del foc, que ja ha cremat 1.140 hectàrees de massa forestal, va obeir a causes naturals, concretament a la caiguda d'un llamp. Finalment, l'incendi ha quedat sota control aquest divendres.

Actualitzat
Segons l'estudi que ha fet el cos d'agents rurals a la zona d'inici del foc, el llamp va caure sis dies abans de començar l'incendi. En aquell moment, l'acumulació de vegetació seca al voltant de l'arbre va originar una petita metxa que va encendre el sotabosc. Les brases es van mantenir latents fins dilluns, quan el vent i una important baixada de la humitat relativa van acabar originant les primeres flames.

Mor un dels bombers hospitalitzats

Ha mort un dels dos bombers que havia quedat ferit greument en l'incendi d'Horta de Sant Joan que es va declarar el dilluns passat. Es tracta del que estava en estat crític, amb el 50% del cos cremat, ingressat a la unitat de grans cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. És la cinquena víctima provocada per aquest incendi després que quatre bombers més van morir mentre treballaven a les tasques d'extinció de l'incendi.

El foc està controlat

Mentrestant, l'incendi ha quedat controlat. Ara la feina dels bombers consisteix a remullar les 1.140 hectàrees cremades per evitar que hi pugui haver qualsevol represa. Els bombers treballen ara per assegurar-se que no es revifi i extingir-lo definitivament. Unes 587 de les hectàrees cremades corresponen a superfície del Parc Natural dels Ports, i la pràctica totalitat de l'àrea cremada pertany a la Xarxa Natura 2000, concretament a l'espai denominat Sistema Prelitoral Meridional, una zona d'especial protecció de les aus. La majoria de la superfície cremada és de titularitat privada, excepte unes 125 hectàrees de la forest pública El Port, propietat de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan. Per tant, el foc d'Horta de Sant Joan ha afectat només un 2% de tot el Parc Natural dels Ports i els racons més emblemàtics de la zona s'han salvat.

Tot i la satisfacció, el secretari general d'Interior, Joan Boada, insisteix que cal estar alerta perquè encara hi ha risc d'incendis i un foc com aquest es pot repetir en qualsevol moment. "Màxima precaució amb totes les activitats que es facin a l'aire lliure. Siguin professionals, d'oci o el que siguin", ha demanat Boada.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut