Barcelona

Un documental recupera la història de l'Escola del Mar gràcies al testimoni de diferents generacions

Un documental recupera la història de l'Escola del Mar, un centre considerat sempre a l'avantguarda pedagògica, promovent la participació i la formació ciutadana dels alumnes. El treball es fixa en els seus inicis, l'any 1921 al barri de la Barceloneta, i també en el període de la Guerra Civil. Testimonis de diferents generacions en són el fil argumental.

Actualitzat
"Érem dues germanes, i vam anar a l'escola petites. Jo no he anat a cap més escola, vuit anys he anat a l'Escola del Mar, fins al 36, el 36 va ser l'últim curs que vaig viure allà."  Tots els testimonis que surten són gent molt especial: la Rosa és una persona que no va estudiar però tot i això té una cultura molt vasta, i l'Isidre és una persona de 80 anys llargs, que estudia a la universitat.
"Allà feiem lluites de tot, no ens pegàvem, ni ens pegaven a nosaltres, allà no hi havia... els càstigs corporals no existien."

L'Escola del Mar, fundada el 1921 a la Barceloneta, va ser bombardejada el gener del 1938. Feta de fusta, va quedar totalment destruïda. Un documental realitzat per tres joves periodistes ha recuperat ara, a través del testimoni d'uns quants exalumnes, l'experiència d'una escola que va apostar per l'anomenada pedagogia activa.

"Això que ara parlen de les eleccions i tot això nosaltres ja ho fèiem, en aquells temps. Fèiem eleccions i votacions, cadascú tenia el seu color i el color que guanyava és el que es quedava els càrrecs, els que governaven la classe. Les lliçons anaven a càrrec dels professors, nosaltres era l'ordre."

Després del bombardeig, l'Escola del Mar va canviar d'ubicació, i al final es va instal·lar al Guinardó, on encara funciona. Aquest dissabte, el menjador de l'escola ha acollit la primera projecció pública d'aquest documental.

Anar al contingut