Un cable mal connectat va causar els neutrins súper veloços que superaven la velocitat de la llum

Un error en una connexió entre un ordinador i un dispositiu GPS va causar la il·lusió dels neutrins súper veloços, segons publica la prestigiosa revista "Science". I és que sembla que un cable de fibra òptica mal connectat és causa que explicaria que els famosos neutrins superessin la velocitat de la llum en un experiment fet públic al setembre. L'anunci havia caigut com un autèntic terratrèmol perquè posava en dubte un dels axiomes de la física moderna: que res pot superar la velocitat de la llum.

RedaccióActualitzat
Fa tres anys que els científics del CERN, a Ginebra, van començar a llançar neutrins des del seu laboratori en direcció a un detector instal·lat sota la muntanya de Gran Sasso, a prop de Roma. L'experiment, batejat com a "Opera", va consistir a mesurar el temps en què aquestes partícules subatòmiques recorrien la distància.

La sorpresa dels resultats d'aquest experiment que es van donar a conèixer al setembre és que aquests neutrins haurien recorregut els 730 quilòmetres a una velocitat superior a la llum. De fet, haurien avançat la llum en 20 metres. L'experiment el van repetir molts cops amb un resultat estable. Ara, però, s'ha sabut que un error va causar la il·lusió dels neutrins súper veloços, segons publica "Science". Tot apunta a un cable de fibra òptica mal connectat.

Així doncs, s'ha desmentit un descobriment que posava en dubte la màxima d'Einstein que diu que res pot viatjar més ràpidament que la llum. Un pilar que posava en dubte també la teoria de la relativitat.

El neutrí és una partícula subatòmica elemental, indivisible segons els coneixements actuals, sense càrrega elèctrica ni color. Els neutrins són tan minúsculs que de moment ha estat impossible determinar-ne la massa. Són difícils d'aïllar i només es poden controlar en condicions especials de laboratori com les del CERN.
Anar al contingut