Antoni López Massó, ha guanyat el Premi Carlemany per a foment de la lectura 2013 (Foto: ACN)
Antoni López Massó, ha guanyat el Premi Carlemany per a foment de la lectura 2013 (Foto: ACN)
Andorra

Un autor novell, Antoni López Massó, guanya el Premi Carlemany

Un autor novell, Antoni López Massó, ha guanyat el Premi Carlemany per a foment de la lectura, que s'acaba d'atorgar aquest dimarts al vespre a Andorra. El premi està dotat amb 10.000 euros i la novel·la la publicarà l'editorial Proa al març de l'any que ve. Entre el jurat hi ha estudiants de 14 a 16 anys.

RedaccióActualitzat

Un autor novell, Antoni López Massó, ha guanyat el Premi Carlemany per a foment de la lectura, que s'acaba d'atorgar aquest vespre a Andorra. La novel·la guanyadora es titula "L'home dels ulls grisos" i s'inspira en la història que un malalt de càncer va explicar a López Massó, que col·laborava com a voluntari a Oncolliga.

Segons el relat d'aquest pacient, havia estat un nen deportat a Rússia durant la Guerra Civil, i es va convertir durant la guerra freda primer en espia soviètic i després en agent de la CIA. Les seves peripècies les ha convertides en la seva primera novel·la Antoni López Massó, que té ara 70 anys i que s'havia dedicat al comerç fins a la jubilació.

"L'home dels ulls grisos" ha convençut el jurat del Premi Carlemany per al foment de la lectura, integrat per un grup d'estudiants andorrans d'entre 14 i 16 anys. El premi està dotat amb 10.000 euros. La novel·la la publicarà l'editorial Proa al març de l'any que ve.

El Premi Carlemany es va començar a donar fa 20 anys però el 2011 va fer un gir i el guardó va passar a dir-se Premi Carlemany per al foment de la lectura. La principal particularitat del nou Carlemany es troba en la constitució del jurat: després d'una preselecció de tres obres per part d'un jurat adult, les obres seleccionades són jutjades per nou estudiants d'entre 14 i 16 anys. També es va passar de recompensar una novel·la de contingut històric a convertir-se en una distinció per al foment de la lectura, adreçada a un públic juvenil però que també pugui captivar el públic adult.

La novel·la premiada l'any passat va ser "Sota el mateix cel", de l'escriptora barcelonina Núria Pradas.

Anar al contingut