Ignasi Aballí durant l'entrega del Premi Joan Miró 2015.
Ignasi Aballí durant l'entrega del Premi Joan Miró 2015.
Barcelona

L'artista barceloní Ignasi Aballí s'endú el Premi Internacional Joan Miró

El jurat ha premiat el barceloní Ignasi Aballí pel seu estil conceptual incorporant-hi retalls de diaris

RedaccióActualitzat

El jurat del Premi Joan Miró ha decidit, per unanimitat, atorgar-lo al barceloní Ignasi Aballí. Es tracta d'un artista conceptual que treballa amb retalls de diaris, a partir dels quals fa llistes de paraules, o amb la pols del seu estudi, que també incorpora a les seves obres. És la primera vegada que un català rep aquest premi que està dotat amb 70.000 euros. El premi, que ha estat concedit aquest dimarts, també inclou la producció d'una exposició monogràfica dedicada a Aballí, que s'exhibirà al juny del 2016 a la Fundació Miró i que posteriorment itinerarà per alguns centres Caixafòrum.

El premi va ser creat fa deu anys com a plataforma de reconeixement als artistes que estaven en la meitat de la seva carrera i amb l'objectiu que els premi els servís d'estímul per obrir nous camins. En les quatre edicions anteriors els premiats foren: Olafur Eliasson, Pipilotti Rist, Mona Hatoum i Roni Horn.

Per la seva banda, Ignasi Aballí, s'ha mostrat emocionat pel premi. Aballí ha assegurat que se sent pròxim a Joan Miró en "la seva preocupació per ampliar els límits de l'art, la seva vinculació amb altres branques del coneixement (literatura, dansa, música, teatre), la seva relació amb la quotidianitat, el seu caràcter solidari a través de causes polítiques i socials, i tot combinat amb un toc d'ironia i d'humor del qual també participo".

L'artista guardonat, que va néixer l'any 1958, va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona. La seva obra s'ha exposat a la Fundació Miró, el MACBA, el Museu d'Art Reina Sofia, el Serralves de Porto, l'Ikon Gallery de Birmingham, el Drawing Center de Nova York, el ZKM de Karlsruhe o la Biennal de Venècia de 2007.

Per Aballí, guanyar el premi ha suposat un estímul important perquè "donarà peu a la realització de molts projectes que estaven esperant una oportunitat per iniciar-los i desenvolupar-los".

Anar al contingut