Madrid

Turull: "No s'ha de témer que Catalunya faci un exercici de democràcia"

Turull ha acabat la seva intervenció assegurant que passi el que passi "ha arribat l'hora que Catalunya decideixi el seu futur"

RedaccióActualitzat

El debat al Congrés ha començat amb uns minuts de retard. El secretari primer de la mesa del Congrés, Ignacio Gil Lázaro, ha llegit un escrit de l'executiu espanyol fet públic a principis de març recordant que Catalunya no pot decidir el seu futur en una consulta, perquè és una competència de l'Estat. Tot seguit ha estat el torn dels diputats catalans.

El primer a intervenir ha estat el convergent Jordi Turull. "Consultar els catalans és legal i és possible" perquè és una qüestió de "voluntat política". En aquest sentit, ha afirmat Turull, el que es mesura en aquest debat és "la qualitat democràtica de l'Estat". "La democràcia genera il·lusió i esperança i, per això, no s'ha de témer que Catalunya faci un exercici de democràcia".

"Si no volen, no desistirem. Emprendrem altres vies perquè el poble voti"

El diputat català ha explicat que la proposta aprovada al Parlament i que s'ha portat a Madrid recull el mandat del poble de Catalunya. A les urnes va sorgir una majoria incontestable a favor del dret a decidir: 107 de 135 diputats. Al carrer, la ciutadania també ha parlat alt i clar amb "mobilitzacions sense precedents".

"Catalunya sempre ha volgut governar-se a sí mateixa. Com molt bé va explicar el mestre Pau Casals a la seu de l'ONU, Catalunya és una de les nacions més antigues del món. Venim en representació d'un poble que no accepta ni coneix la paraula resignació". Gràcies a l'esforç de generacions, Catalunya ha defensat la seva llengua, la seva cultura i les seves institucions, tenint-ho tot en contra.

La petició que fan els catalans és "una oportunitat històrica", no s'ha de veure com un problema. És un moviment d'arrel profunda, democràtic, a favor i no en contra de ningú i que aplega persones d'origen diferent.

"Venim a buscar un acord per fer la consulta", ha afirmat Turull. "Amb aquesta proposta es poden millorar errors de l'Estat amb Catalunya. Si no volen, no desistirem. Emprendrem altres vies perquè el poble voti". El poble de Catalunya no s'ha ficat en un carreró sense sortida", sinó que "ha iniciat un camí sense retorn". "Tinguin per segur que ha arribat l'hora que Catalunya decideixi el seu futur".

"Tot sembla impossible fins que es fa"

En el seu torn de rèplica, el diputat de CiU ha respost les intervencions citant un dels pares de la constitució, que va dir que la consulta era constitucional si hi ha voluntat que ho sigui.

Turull ha criticat el discurs de Rajoy perquè "ens ha ofert l'apocalipsi i la por. Si estima a Catalunya, perquè no promou la nostra llengua, les nostres competències i la nostra cultura?" Quan diu "millor units", significa que hem de callar. Turull ha instat el president del govern espanyol a "fer una reflexió de per què tanta gent ha passat del millor units al millor veïns."

A Rosa Díez, d'UPyD, Turull li ha respost amb una declaració seva en una entrevista. "Si algun cop la majoria volgués la independència, la democràcia s'adaptaria perquè la democràcia és la capacitat d'adaptar-se" al mandat de les urnes.

Jordi Turull s'ha dirigit a Alfredo Pérez Rubalcaba quan ha dit que els socialistes abans que socialistes eren espanyols. "Nosaltres, abans que catalanistes, som demòcrates", ha dit el diputat català. També li ha retret que digui ser representant del PSC. Turull ha recordat que el programa dels socialistes catalans es compromet a fer les reformes necessàries perquè els catalans decideixin el seu futur. "O vostè no representa el PSC o el PSC ha mentit els catalans".

Jordi Turull ha acabat la seva intervenció citant Nelson Mandela: "Tot sembla impossible fins que es fa".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut