Barcelona

Troben el primer enregistrament d'"Els segadors", del 1900

S'ha trobat en un disc del compositor Joan Manén. Gravat el 1900 pel Cor Catalunya Nova, és un enregistrament de 2 minuts on ja s'escolta la lletra actual de l'himne.

Catalunya RàdioActualitzat
La primera gravació sonora que es conserva d'"Els segadors", l'Himne Nacional de Catalunya, s'ha trobat en un disc del compositor Joan Manén. L'enregistrament data de l'any 1900 i el va fer el Cor Catalunya Nova, dirigit pel mestre Enric Morera.

El responsable que ara puguem tornar a escoltar aquell primer "Els segadors" és l'investigador de l'Escola Superior de Música de Catalunya, Enric Giné, que el va descobrir mentre digitalitzava l'arxiu sonor de Manén.

Giné ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que la troballa d'"Els segadors" va ser en realitat una "retrobada", ja que el disc el coneixien però el tenien oblidat.

Primer document sonor

La certesa que es tracta del primer enregistrament la tenen perquè aquest ja estava documentat, però "el que sí que va ser una sorpresa va ser trobar-lo", ha dit Enric Giné. L'investigador ha afegit que aquest primer "Els segadors" és 5 o 10 anys anterior al següent.

La qualitat del so

Pel que fa a la restauració, Enric Giné ha dit que a nivell tècnic l'enregistrament "tenia degradacions importants", ja que va ser fet amb matriu de zinc, una tecnologia que ja aleshores era antiga i que, de fet, va deixar d'usar-se l'any següent. Amb tot, l'investigador considera que després de la seva restauració i tenint en compte la seva antiguitat el so és prou bo.

La lletra

La gravació ja conté la lletra actual. Però tal com ha explicat Giné, com que per motius tècnics només és de 2 minuts els cantants repeteixen dos cops la primera estrofa. L'investigador considera que és una bona decisió, ja que "no hi havia temps per cantar-la tota i cantant dos cops la primera estrofa es reforça el missatge".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut