Barcelona

Tresserras acusa els fills de Centelles i el Ministeri de Cultura de deslleials

La Generalitat considera una "deslleialtat flagrant" la venda del llegat del fotògraf Agustí Centelles al Ministeri de Cultura. En una roda de premsa aquest dilluns, el conseller del ram, Joan Manuel Tresserras, s'ha mostrat "dolgut" per l'acord a què han arribat els fills de Centelles i el ministeri i ha afegit que espera "un gest conciliador" per part del govern espanyol, del qual ha dit que "coneixia el nostre interès per l'arxiu". El ministeri s'ha quedat l'arxiu, de més de 10.000 negatius, que se n'anirà a l'arxiu de Salamanca. Abans que parlés el conseller, els fills del fotoperiodista han lamentat la manera com ha negociat la Generalitat i han negat que els diners hagin estat la causa del fracàs de les converses amb el govern català.

Actualitzat
Tresserras hi veu xantatge i deslleialtat

Cadascuna de les parts implicades en el procés difereix sobre els motius del desacord. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha afirmat que "no estem davant una subhasta" i ha considerat "un xantatge cap a l'administració" el fet que la família Centelles hagi negociat amb els dos governs. Tresserras ha lliurat als periodistes un document, datat del 22 de setembre, que demostra que la Generalitat va oferir als germans 500.000 euros per les fotografies més els ingressos derivats de l'explotació dels drets d'autor durant un període de 6 anys.

A més, ha reclamat que l'arxiu es quedi a Catalunya, perquè és "patrimoni de la humanitat". El conseller ha explicat que ha tingut un conversa telefònica llarga amb la ministra, Ángeles González-Sinde, amb la qual ha dit que té una bona relació i a qui ha exposat els motius de la Generalitat. Li ha deixat clar que espera "un gest conciliador" del ministeri, "que actuï en expressió clara i contundent de bona voluntat", que podria ser deixar l'arxiu a Catalunya. 

La família Centelles denuncia manca d'interès

En canvi, per als hereus del fotoperiodista, les divergències estan motivades per una qüestió de projecció del nom de Centelles. Aquest dilluns al matí, en una entrevista a TV3, els fills de Centelles, Sergi i Octavi, ho han atribuït a discrepàncies "sobre la difusió" del llegat, i no pas a motius econòmics. Malgrat que l'oferta del Ministeri de Cultura, de 700.000 euros, supera en 200.000 la de la Generalitat, els fills del fotoperiodista han considerat "un intent d'espoli" la proposta de la Generalitat i han advertit que no hi haurà marxa enrere.

Ja a la tarda, Sergi Centelles ha afirmat en declaracions al programa "El secret", de Catalunya Ràdio, que la decisió és inamovible i que és "intolerable que se'ns acusi ara de deslleialtat per tapar la incompetència d'algunes persones". Centelles ha explicat que a la Generalitat, "fins que no ho ha vist perdut, no li han agafat els mals de ventre" i ha criticat que "aquest interès de sobte no hi hagi sigut fins fa 15 dies". A més, ha desvelat que la mateixa conselleria va suspendre les negociacions "perquè va dir que nosaltres havíem de posar les condicions, que sempre han estat les mateixes".

Segons ell, si haguessin actuat per diners ja haurien venut fa temps el llegat a un col·leccionista privat. "El que ens interessa és el projecte de difusió del nom del nostre pare, sobretot als Estats Units".

Els retrets del Ministeri i de CiU

Per la seva part, la ministra de Cultura ha admès el contacte amb el conseller i li ha demanat que "entengui" que la presència de l'arxiu al fons del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca suposarà que "estigui disponible per a tots els ciutadans de Catalunya i de la resta d'Espanya". González-Sinde ha qualificat de "molt fluid" el diàleg amb el conseller i ha "lamentat" la situació que s'ha creat.

També s'ha referit a la polèmica CiU, que ha considerat "una traïció a la memòria històrica" i un "fracàs" de la Conselleria de Cultura que "s'hagi deixat perdre" un patrimoni com aquest. La portaveu de Cultura de la federació, Carme Vidal, ha remarcat que "deixar perdre un actiu de país per 200.000 euros és un fracàs del conseller i d'ERC i evidencia que el nou sistema de finançament no serveix per a res".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut