Barcelona

Tres morts i nombroses destrosses en el pitjor temporal de vent des del 2009

Uns 7.000 abonats continuen sense llum i la R3 interrompuda després de la ventada mentre que la R4 ja ha recuperat el servei

RedaccióActualitzat

El fort vent que afecta Catalunya ha provocat la mort de dues persones aquest dimarts a Terrassa, després que els hagi caigut un mur a sobre quan caminaven pel carrer. El temporal de vent més intens que es produeix des del de gener del 2009 a Catalunya ha fet que la Generalitat activés en fase d'emergència el pla de vents. A les vuit del vespre, quan ha amainat el vendaval, Protecció Civil l'ha rebaixat a fase d'alerta.

Les dues víctimes són un jove de 27 anys i una dona de mitjana edat. El mur s'ha ensorrat al voltant de la una del migdia. Cap a dos quarts de dues, els Bombers han trobat el cadàver del jove, i no ha estat fins més tard, a les quatre de la tarda, que han descobert el cos de la dona quan retiraven la runa. El mur que ha caigut, de trenta metres de llargada i tres d'alçada, és d'una antiga fàbrica d'electrodomèstics, situada a la plaça de la Dona Treballadora, a la cantonada de l'avinguda Jaume I, que no estava operativa, però es mantenia pel seu valor històric.

Al marge d'aquestes dues víctimes, el vent també és la causa més probable de la mort d'una dona de seixanta anys aquest dilluns al vespre a l'autopista AP-7, a l'alçada de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

El fort vent que ha bufat a Terrassa ha fet caure arbres i teulades, i des de l'ajuntament s'ha desaconsellat qualsevol activitat al carrer o desplaçament, i també s'ha demanat precaució amb la sortida dels nens de les escoles. De fet, el vent s'ha endut moltes teulades, com la de l'escola Tecnos. A Sabadell, un arbre ha caigut damunt d'un cotxe amb ocupants, que s'han pogut rescatar. Les classes, a més, s'han suspès a les dues ciutats vallesanes.

El perill del vent sostingut

En roda de premsa, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha demanat als ciutadans que extremin la precaució, que segueixin les advertències de les autoritats locals i que evitin circular pel carrer si no és estrictament necessari.

Al llarg d'aquest dimarts, a diversos punts del país s'han registrat ratxes de vent superiors als 120 km/h, com és el cas de Portbou (139 km/h), Caldes de Montbui (124 km/h). Altres registres rellevants han estat els 116 km/h de Montserrat o els 101 km/h a Sabadell. Espadaler, però, ha destacat que el més problemàtic ha estat que la força del vent ha estat sostinguda, amb forces que han rondat els 40 km/h durant bona part del dia, que és el que ha provocat la major part d'incidents.

Afectacions a l'R3 i l'R4 de Rodalies

El fort vent ha complicat la circulació ferroviària, especialment a les línies R3 i R4. L'R4 s'ha interromput entre Sabadell i Terrassa a causa d'alguns arbres que han caigut a la via. Més arbres caiguts a la via han fet descarrilar un tren de la línia R3, i el maquinista ha resultat greument ferit en rebre un fort impacte. El descarrilament, segons Renfe, ha obligat a interrompre el servei entre les Franqueses i Centelles i els passatgers que anaven al tren han hagut de ser evacuats. Mentrestant, el maquinista ha estat traslladat a l'Hospital de Granollers.

Fins aquest dimecres s'ha mantingut tancat el servei de Rodalies R3, entre Vic i la Garriga, i la línia R4, entre Terrassa i Manresa. A mig matí, ja s'han restablert les dues línies. 

D'altra banda, la caiguda d'arbres també ha obligat a tallar diverses carreteres locals, a més de la C-59 en els dos sentits de la marxa a l'alçada de Caldes de Montbui; i també s'han hagut de tallar parcialment la C-17 a la Garriga i la C-58 a Vacarisses, segons ha indicat el Servei Català de Trànsit.

En aquesta hora, només la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal es manté tallada pel vent i la BV-4031, entre Castellar de n'Hug i la Molina, per la neu. Una intensa nevada també obliga a usar cadenes al port de la Bonaigua i al pla de Beret.

Tanquen tots els parcs públics a Barcelona

Pel que fa a Barcelona, l'ajuntament ha tancat tots els parcs públics de la ciutat davant del temporal de vent i també ha recomanat a les escoles que no facin activitats a l'exterior. La Fira de Santa Llúcia també s'ha hagut de tancar i no obrirà fins aquest dimecres. El vent ha enderrocat tres de les parades de la fira nadalenca i dues persones han quedat ferides lleus. Des de mitja tarda, el consistori ha rebaixat d'emergència a alerta el Pla Bàsic Municipal pels vents.

A la resta de Catalunya, han caigut alguns arbres a Girona i s'ha decidit no obrir per precaució el mercat de Nadal de Figueres. I a Lleida, el vent ha afectat el transport escolar i ha obligat a tancar les pistes de Boí Taüll.

Més de 40.000 usuaris sense electricitat en el moment més crític

El temporal de vent també ha deixat al llarg del dia sense subministrament elèctric gairebé 30.000 abonats del Vallès, sobretot l'Occidental, i el Maresme. A les comarques gironines, 9.800 tampoc tenien llum, la gran majoria al Gironès, igual que 2.500 clients més de la Catalunya central, a les comarques del Bages, el Berguedà i l'Anoia.

En el moment més crític, la xifra d'abonats sense llum ha arribat a 43.000, però al vespre ja eren només uns 26.500. Aquest dimecres, encara queden 6.896 persones sense llum, principalment al Vallès, amb 6.777 clients, i Girona, amb 119. Endesa confia poder restablir en les pròximes hores el subministrament.

Més de 2.000 trucades pel vent

Al llarg del dia hi ha hagut moltes incidències, sobretot a l'Àrea Metropolitana, el Vallès i el Baix Llobregat. El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 2.000 trucades per incidències derivades de la ventada. Els bombers han fet 2.022 sortides, sobretot per retirar objectes caiguts a les vies, com branques d'arbres i elements del mobiliari urbà, o també a causa de l'activació d'alarmes en vehicles i pàrquings a causa de les ventades.

Espadaler ha fet una crida a la prudència a l'hora de fer activitats a la via pública. Emergències ja ho demanava a primera hora, sobretot en aquells llocs on no són habituals les ventades.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut