Madrid

Tres monjos declaren a l'Audiència Nacional com a testimonis del genocidi tibetà

L'advocat dels tres monjos tibetans que avui han comparegut davant l'Audiència Nacional per testificar en la causa sobre el presumpte genocidi perpetrat per la Xina al Tibet, ha denunciat "l'obstrucció del procés" per part del jutge instructor, Ismael Moreno. Segons l'advocat José Elías, el jutge no ha deixat formular preguntes sobre l'estada a la presó dels tres monjos i les tortures que hi van rebre per considerar que alguns dels testimonis ja havien escrit llibres sobre el tema i que amb això n'hi havia "prou". La causa, la primera al món contra dirigents xinesos per genocidi, es va obrir a l'Audiència Nacional l'any 2006.

Actualitzat

En la seva compareixença, els tres monjos tibetans, que han declarat com a testimonis, han ratificat els fets exposats a la querella interposada l'any 2006 davant l'Audiència Nacional pel Comitè de Suport al Tibet, la Fundació Casa del Tibet i l'associació Thubten Waqngcheg Sherpa, per genocidi contra l'expresident xinès Jiang Zemin i altres sis exdirigents comunistes.

A la sortida del jutjat, on cadascun dels monjos ha declarat durant una hora, han manifestat la seva alegria per haver pogut expressar davant d'un jutge el seu patiment i el del poble tibetà a causa de les tortures infringides pel govern xinès. La possibilitat de testimoniar davant un jutge l'han considerada "un somni".

"És el moment d'expressar al món el nostre sofriment", ha dit el monjo Palden Gyasto que va estar 33 anys empresonat per liderar un grup de monjos en manifestacions de protesta contra l'ocupació xinesa del seu país el 1959. El seu somni era poder explicar-ho al món i avui diu que finalment ha pogut fer-ho: "he entrat al jutjat amb preocupació -ha dit- n'he sortit saltant i ballant" d'alegria.

Tot i la satisfacció dels monjos, el seu advocat ha carregat contra el jutge instructor, Ismael Moreno, per considerar que "hi ha hagut una gran limitació" en les declaracions per part del jutge, tant a l'hora de fer les preguntes com en les respostes dels testimonis, els quals "no s'han pogut esplaiar tot el que haurien volgut".

José Elías ha manifestat que el jutge no ha deixat formular totes les preguntes presentades, quan ja les havia acceptat quan van ser trameses en comissió rogatòria. Segons l'advocat, el jutge ha justificat la seva actitud en considerar que els detalls de la seva detenció ja estaven explicats en els llibres que havien escrit alguns dels testimonis i que "amb això ja n'hi ha prou". Precisament, les preguntes vetades pel jutge han estat aquelles relatives al temps que els testimonis van passar a la presó i les tortures que hi van patir, segons ha precisat Elías.

Per aquesta raó, l'advocat ha anunciat la presentació d'un escrit de protesta ja que, segons el seu parer, el magistrat "està obstruint part del procés" i demanarà que els tres monjos tornin a testificar a l'Audiència Nacional.

José Elías va quedar commogut pel drama tibetà, que va conèixer en un viatge a l'Himàlaia. Aleshores, va decidir estudiar la carrera de Dret, que va culminar amb una tesi doctoral "cum laude" titulada: "El Tibet: la frustració d'un Estat". Sobre la base d'aquest documentat estudi, Elías va preparar una querella criminal contra diversos dirigents xinesos per genocidi contra el poble tibetà. Una querella que, per primera vegada al món, va ser acceptada per l'Audiència Nacional l'any 2006.

Anar al contingut