La Palma de Cervelló

Tres generacions de roseristes mantenen viva la petjada de Pere Dot, pioner del cultiu de la rosa a Catalunya

Aquest Sant Jordi, milions de roses inundaran el país. Però poques seran de rosers cultivats a Catalunya.

RedaccióActualitzat
Queden pocs horticultors catalans especialitzats en el cultiu d'aquesta planta, molt rica en varietats gràcies a la feina d'hibridació de molts jardiners durant dècades. Un dels que va assolir més fama mundial en aquesta ofici va ser, precisament, un català nascut a Sant Feliu de Llobregat el 1885: Pere Dot.

Dot era fill de jardiner i va descobrir el món d'aquestes plantes en un viatge a París, quan era jove.

A partir dels anys vint del segle XX, les varietats de roses que va crear, més d'un centenar, van rebre premis internacionals en certàmens de tot el món. També va contribuir a enjardinar Montjuïc.

Va impulsar la primera Associació d'Amics de les Roses de Catalunya durant la Repúblicaamb Francesc Cambó, entre altres.

Dot va contribuir a internacionalitzar la cultura catalana perquè va batejar algunes de les seves varietats amb noms com Àngel Guimerà o Ignasi Iglesias. De fet, durant la Guerra Civil els responsables d'una revista nord-americana van escriure a Franco demanant-li que no bombardegés els roserars de Dot a Sant Feliu. El jardiner, argumentaven, havia creat tanta bellesa com Velázquez o Goya.

Actualment, els néts de Pere Dot crien més d'un centenar de varietats de roser i produeixen entre 15.000 i 20.000 plantes l'any. Mentre ells vetllen per millorar la qualitat de les roses que ofereixen, des de fa dos anys l'Ajuntament de Sant Feliu i la nova Associació d'Amics de les Roses de Catalunya, creada allà, mira de recuperar el màxim nombre possible de les 180 varietats que l'associació estima que va crear Dot.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut