Madrid

"The Economist" retreu a Rajoy que faci promeses "poc creïbles" quan planteja una política d'austeritat "indolora"

El setmanari britànic "The Economist" dóna per feta la victòria de Mariano Rajoy a les eleccions del 20 de novembre, però considera que el líder del PP fa promeses "poc creïbles" quan planteja una política d'austeritat "indolora" sense admetre que haurà de fer retallades socials. En un article publicat aquest divendres la revista analitza la crisi econòmica espanyola.

Actualitzat
L'article, titulat "Algú vol dirigir aquest país?", manifesta que, en els propers mesos, Rajoy s'enfronta a un fort dilema. "Per guanyar vots ha de semblar moderat, però per aconseguir el respecte dels mercats i de Brussel·les ha de semblar sever", assegura el rotatiu britànic.

"The Economist" recorda que el PP controla molts dels governs autonòmics de l'Estat i critica que, en molts d'ells, es queixin de l'excessiu dèficit quan territoris com Múrcia, que ha arribat a amenaçar amb tornar les competències de Salut i Educació a Madrid, ha estat "històricament una gran malgastadora".

El setmanari, que en el peu de foto defineix Rajoy com "L'home que no té res a dir", li exigeix que clarifiqui les seves polítiques i "demostri" com pensa "seguir els passos" fets per la ministra d'Economia, Elena Salgado. De fet, segons escriu el rotatiu, "alguns populars" consideren que Salgado ha estat encertada amb les retallades i són partidaris que Rajoy segueixi la mateixa línia.

Mentrestant, a Catalunya "els problemes s'acumulen"


En el mateix text, el setmanari aprofita per valorar els últims moviments del PP de Catalunya en relació amb les finances del país. Així, "The Economist" critica que la formació que lidera Alícia Sánchez-Camacho -que "sosté l'administració d'Artur Mas"- hagi trobat 1.200 milions d'euros per estalviar a Catalunya però que "en comptes de reduir més el dèficit vulguin que aquests diners es reinverteixin en els serveis de Salut".

A més a més, la publicació també es mostra preocupada perquè "A Catalunya, que té una economia tan gran com Portugal, el govern nacionalista en minoria planeja tenir un dèficit del 2,7% del PIB, més del doble del límit marcat per Salgado".

Rajoy contesta anunciant mesures

Poques hores després de saber-se el contingut de l'article, Mariano Rajoy ha anunciat aquest divendres algunes mesures que vol aplicar si governa. Una és la ja reiterada limitació del sostre de despesa a les autonomies, la rebaixa del 5% de l'impost de societats i una llei de transparència per a les administracions públiques.


Anar al contingut