Teheran

Teheran acull durant dos dies una convenció internacional de negacionistes de l'Holocaust

Una convenció organitzada pel govern iranià i que ha començat aquest dilluns pretén revisar i qüestionar l'Holocaust jueu. La idea va sortir d'unes declaracions del president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, que va qualificar l'Holocaust de mite. Eren una resposta a la publicació de les caricatures de Mahoma per part d'un diari danès, que va provocar les protestes del món musulmà. Els Estats Units, Alemanya i Israel han condemnat la cita.

Actualitzat

El règim islamista teocràtic iranià aixopluga des d'avui, i durant dos dies, una convenció internacional de revisionistes i negacionistes de l'Holocaust jueu, "L'Holocaust, la visió internacional". En el programa s'arriba a qüestionar si els nazis van utilitzar les cambres de gas.

La conferència té un caràcter marcadament oficial, el mateix president l'ha inaugurada. En el missatge de benvinguda, el titular d'Exteriors, Manucher Mottaki, ha menystingut la línia que separa l'antisionisme de l'antisemitisme: "El règim sionista és conscient que si es qüestiona la interpretació convencional i la imatge que es té de l'Holocaust, es qüestionarà també l'essència i la identitat del mateix règim sionista".

En la convenció, que se celebra a l'Institut d'Estudis Polítics i Internacionals del Ministeri d'Exteriors, hi participen des de persones relacionades amb el Ku Klux Klan, el supremacisme blanc nord-americà, fins a negacionistes europeus considerats delinqüents intel·lectuals en diverses legislacions democràtiques. No hi falten ultraortodoxos jueus de sectes tan radicalment antisionistes que estan disposats a jugar en el camp dels antisemites.

Tot plegat, recalca el règim iranià, per donar veu als que, segons ells, tenen prohibida la paraula a les democràcies occidentals. Curiosament, al mateix temps, a la universitat desenes d'estudiants interrompien el president de l'Iran, Mahmud Ahmadineyad, a crits de "Mori el dictador". Han arribat a cremar fotos seves, però aquí les imatges han estat vetades.

El primer ministre d'Israel, Ehud Olmert, ha qualificat el simposi com "un fenomen malaltís" que tot estat amb principis ha de condemnar. Abans, el govern dels Estats Units ha titllat d'"acte vergonyós" de les autoritats iranianes la celebració d'aquest fòrum. Divendres passat, el Ministeri d'Afers Estrangers alemany va convocar el representant diplomàtic de l'Iran per advertir-lo que Alemanya condemnarà qualsevol intent d'infravalorar l'Holocaust durant la conferència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut