Ginebra

Somàlia i Mèxic relleven l'Iraq com els països més perillosos per al periodisme

Almenys 46 periodistes han mort aquest any mentre feien la seva feina en 21 països, i Somàlia i Mèxic són els més perillosos per als mitjans, segons l'International News Safety Institute (INSI). Tot i això, l'organisme amb seu a Brussel·les, que rastreja els assassinats i morts de periodistes i els seus ajudants a tot el món, ha assenyalat que l'índex de morts a l'Iraq, anteriorment molt elevada, ha disminuït ràpidament davant del fort retrocés de la violència al país.

Actualitzat
Fins a finals de juliol, sis periodistes de mitjans de comunicació locals i estrangers van ser assassinats a Somàlia, mentre que dos més els van segrestar el 2008 i segueixen captius onze mesos després. A Mèxic, hi ha com a mínim tres morts confirmades i tres més estan sota investigació. El Pakistan, l'Iraq i les Filipines han enregistrat la mort de tres periodistes cadascun.

L'INSI ha indicat també que a Sri Lanka 34 periodistes i treballadors de diversos mitjans han estat assassinats des que l'actual govern va arribar al poder el 2004. La xifra de com a mínim 46 morts fins al 31 de juliol contrasta amb els 109 morts en 36 països en tot el 2008. L'ISNI té en compte les morts per accident que es produeixen quan s'està treballant.

L'institut -que proporciona cursos a tot el món sobretot per a periodistes de països en vies de desenvolupament sobre com minimitzar el perill d'informar- ha dit que el descens de les morts de periodistes a l'Iraq és molt encoratjador. Fins al final de l'any passat, 252 periodistes i ajudants van ser assassinats en aquell país des de la invasió del 2003.
Anar al contingut