janquim

S'estrena una eina que detecta el català a Twitter i mesura les "converses electorals"

Una empresa basca llança avui una altra eina per seguir les converses que hi ha a través de Twitter, en concret sobre les eleccions del 28 de novembre. Es tracta del projecte Umap, que es distingeix d'altres eines semblants en el seu ús de sistemes de detecció lingüística.

Actualitzat
Umap és un recol·lector de tots els missatges enviats a Twitter que s'escriuen en català, gràcies a un filtratge que s'adona quan un text està escrit en aquesta llengua, tot i que amb algunes pegues, com comenta al 3cat24 Luistxo Fernandez, el responsable de l'empresa que ho impulsa.

Alguns modismes veneçolans i segons quins textos en altres llengües es van colar en les proves inicials i s'han vist forçats a millorar el procés de detecció. A més, és possible registrar-s'hi de forma personal, per sumar-se al volum que l'eina indexa i classifica.

De moment, tal com ja han fet altres projectes, se centra en la campanya electoral, amb la intenció de donar-se a conèixer i fer un assaig amb un assumpte que se suposa que desperta interès a la xarxa.

Visualitzador de notícies

Genera de manera automàtica un recull de notícies basat en els enllaços que els usuaris comparteixen, ja siguin fotografies, vídeos o llocs web, seguint l'estil de diversos serveis que proposen el mateix resultat, de forma individual o selectiva, com per exemple Paper.li.

Si aquestes eines permeten que algú es faci un full per veure a la pantalla o imprimir amb tots els continguts d'uns comptes escollits, Umap fa el mateix amb el conjunt de "tuitaires" catalans que segueix de forma automàtica. Han volgut estrenar el servei just abans de les eleccions catalanes perquè creuen que l'eina permetrà una anàlisi de les converses polítiques a Twitter.

Estat d'opinió

Amb tot, ara mateix hi ha altres eines per copsar l'estat d'opinió electoral, tot i que la seva fiabilitat és molt parcial perquè només reprodueixen la realitat dels usuaris de cadascuna de les eines i no del conjunt de la societat catalana.

A Voota, per exemple, ICV va molt per davant del PSC, que sembla un escenari no previst pels sondejos, i sobrevalora grups actius a la xarxa com el Partit Pirata.

Socvot mesura els "vots socials" que els partits reben a les xarxes socials, eliminant els vots duplicats a més d'un partit. En la seva projecció, un partit minoritari quedaria en primer lloc, la qual cosa és improbable però permet subratllar la forta presència de Ciutadans a les xarxes socials.

Sempre queda la possibilitat de fer una "porra" personal i compartir-la amb altres, com proposen els politòlegs catalans agrupats a Beers&Politics.

Contrast amb eines catalanes

Abans d'aquest aterratge a la xarxa catalana, Umap s'ha estrenat, fa ben poc, amb un seguiment exhaustiu dels missatges a Twitter que s'emeten en la llengua basca i té previst reproduir l'exercici amb altres idiomes més endavant, com ara el francès i el castellà.

La detecció de l'idioma és l'element distintiu que els fa diferents d'altres agregadors de missatges a Twitter, com seria el cas de Twit.cat. Si aquesta eina, renovada fa pocs dies, discriminés per la llengua del missatge no tindria a la seva llista, per exemple, els esportistes i altres personatges mediàtics catalans que "piulen" en castellà (d'emetre missatges a Twitter se'n sol dir "piular").

Una altra eina comparable és  Tuiter.net, que també analitza la conversa que hi ha a Twitter sobre la campanya electoral catalana i que s'ha donat a conèixer fa molt poc.

A Umap aspiren a seguir d'aquí a poques setmanes més de vint mil comptes a Twitter, tot i que Twit.cat, arrelat en un mitjà digital nadiu, no ha superat de gaire els dos milers de registres i això que fa uns quants mesos que es troba en funcionament.

L'aparició de diverses eines per gestionar la informació que circula per Twitter evidencia l'interès que aquest servei suscita i la seva percepció com un espai autèntic de comunicació.

Umap, que s'ha obert als usuaris fa menys d'una hora, és una actuació de l'empresa Codesyntax, que compta entre els seus derivats amb el projecte Tagzania, centrat en els mapes oberts.

Els responsables d'Umap s'expliquen a través del mateix Twitter i mitjançant els textos que publiquen al seu blog.


Anar al contingut