Barcelona

El nou finançament permetrà evitar part de la retallada dels pressupostos de la Generalitat d'aquest any

El conseller d'Economia ha explicat que el nou finançament permetrà evitar part de la retallada prevista al pressupost de la Generalitat d'aquest 2009. Antoni Castells ha tornat a reivindicar les excel·lències de l'acord i ha carregat contra CiU després de confirmar que el govern ha aprovat que el vot de Catalunya al Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimecres serà favorable al nou model. Hores abans, el conseller Saura ja havia dit que l'acord blinda el tripartit fins a final de legislatura. Respecte al fet que ERC reivindiqui el seu paper clau en l'acord, el conseller Castells ha remarcat que el mèrit és "de tots" i ha afegit que la resta li semblen "criaturades".

Actualitzat
Antoni Castells ha explicat que l'acord de finançament permetrà evitar una part de la retallada que havia anunciat per als pressupostos de la Generalitat d'aquest any. El pla de contenció que es va aprovar preveia una retallada immediata que ja es va fer als diferents departaments i una altra supeditada a l'acord de finançament i que ara es tornarà a considerar.

Castells ha comparegut després de la reunió de govern i ha tornat a defensar l'acord i el nou model després d'afirmar que s'ha aprovat en la sessió d'aquest dimarts que Catalunya donarà el seu suport al nou model en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que tindrà lloc aquest dimecres.

El conseller d'Economia s'ha refermat en el fet que el nou model "permet desenvolupar l'Estatut en tota la seva potencialitat" i ha explicat que el darrer any els recursos que rebrà Catalunya se situaran en una forquilla d'entre els 3.650 i els 4.000 milions d'euros el darrer any. És la primera vegada que el conseller ha concretat les xifres, que poden oscil·lar en funció de l'evolució econòmica.

Antoni Castells ha fet una explicació tècnica del nou model però ha evitat respondre si es complirà o no el principi d'ordinalitat, és a dir, que la posició que ocupi Catalunya abans de l'anivellament no pot ser diferent de la posició després de l'anivellament. En tot cas, Castells ha dit que el que interessa és quedar 5,6 punts per sobre de la mitjana i que, en aquest sentit, Catalunya és "allà on ens pertoca".

La "criaturada" de la pugna pels mèrits

El conseller d'Economia ha intentat posar pau en la pugna per la maternitat de l'acord. Preguntat per la proclama d'ERC, que s'ha reivindicat clau per fer anar el pacte a l'alça, Castells ha contestat que el mèrit és compartit. 

"Pensar que l'èxit és afegir una quantitat que sempre serà petita en relació amb el conjunt seria minimitzar el que ha fet tothom. És un èxit del govern, que és una societat indivisa formada per tres accionistes. Tot és mèrit de tots, gràcies a ERC, i a Iniciativa i al PSC, i tot gràcies a cap d'ells, gràcies al govern i a la Generalitat. I tota la resta em semblen francament criaturades", ha afirmat.

"Enrabiada" de CiU

El conseller d'Economia ha tornat a criticar el rebuig de CiU al nou model i ho ha atribuït a una "enrabiada".

Respecte a les crítiques d'algunes comunitats governades pel PP al nou model, Castells ha dit que tot i que no coneix les xifres d'altres comunitats, la seva sensació és que en sortiran beneficiades.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut