Girona

Salgado insinua que Merkel té part de culpa de les turbulències a la zona euro

La vicepresidenta econòmica del govern, Elena Salgado, ha insinuat que la cancellera Merkel és una de les culpables de les turbulències en la zona euro. La pressió alemanya perquè l'àmbit financer privat suporti part del cost dels rescats a partir del 2014, quan caduca el fons temporal aprovat després de la crisi de Grècia, tindria per Salgado part de culpa de les tensions que es mantenen en països com Espanya, encara que la ministra ha esmentat també altres països com Itàlia o, "en menys grau", Bèlgica. L'altre factor seria l'activitat especuladora, i la solució proposada per Salgado és la transparència en els comptes públics per generar confiança entre els inversors.

Actualitzat
La vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado, ha apuntat a la introducció de clàusules d'acció col·lectiva i a les accions especulatives com les dues causes de la reducció de l'efecte del rescat d'Irlanda. Les clàusules d'acció col·lectiva obliguen les forquilles de bons minoritaris a acceptar qualsevol terme de reestructuració de deute amb les forquilles de bons majoritaris, accelerant qualsevol rescat en cas de fallida d'un país i que les economies puguin recuperar-se més de pressa d'una crisi. Amb Espanya encara afectada per tensions en els mercats després de la intervenció irlandesa, Salgado admet que el rescat d'Irlanda no ha estat suficient.

Ha apuntat com a causes de l'activitat especulativa sobretot "la incertesa dels inversors a llarg termini sobre l'abast de les noves clàusules d'acció col·lectiva", és a dir, durant quant temps tindran validesa. Les declaracions de la responsable de l'economia espanyola, que participa a Girona en una reunió de la Confederació Espanyola de Directius i Executius, arriben després que els ministres de Finances de la zona de l'euro han arribat a un acord sobre com involucrar el sector privat en les resolucions de les crisis. Aquest pacte va ser interpretat com una suavització de les exigències de Berlín, que desitjava més aportació dels inversors privats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut