Madrid

Rubalcaba assegura que hi haurà conseqüències per als controladors i promet un Nadal tranquil als aeroports

El govern espanyol es compromet a evitar el caos als aeroports per Nadal i després d'aquestes festes. Així ho ha assegurat el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, en una compareixença per informar de la situació als aeroports espanyols després de la reobertura de l'espai aeri, tancat divendres a la tarda arran d'una vaga encoberta dels controladors. Rubalcaba ha explicat que hi haurà conseqüències per als professionals que van abandonar el lloc de treball i que els exigiran responsabilitats. Ha dit que el govern aplicarà la llei amb fermesa i determinació, i ha anunciat que Zapatero compareixerà al Congrés dijous vinent per donar explicacions sobre la situació de caos que s'ha viscut.

Actualitzat
La decisió del govern espanyol de declarar l'estat d'alarma, amb la militarització dels controladors i les instal·lacions d'Aena, ha provocat la tornada a la feina d'aquests professionals i ha permès reobrir l'espai aeri espanyol després de 22 hores de vaga encoberta que ha afectat més de 600.000 persones.

La mesura adoptada és molt excepcional, perquè mai en democràcia s'havia pres abans, i es mantindrà durant 15 dies. El govern no descarta prorrogar-la però, si fos necessari, demanant-ne la pertinent autorització al Parlament.

La pràctica totalitat dels controladors havien tornat a la feina a les vuit del vespre, hora en què el portaveu del govern i vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha comparegut per valorar la situació. Ha dit que treballen de forma coordinada amb la resta d'Europa per ajustar els plans de vol i recuperar la normalitat, que esperen aconseguir en un termini màxim de 48 hores.

Pérez Rubalcaba ha deixat clar que els controladors pagaran les conseqüències "gravíssimes i danyoses" que ha tingut la seva acció, que ha qualificat d'irresponsable i inexplicable, de vaga salvatge i d'una enorme gravetat. En demanaran responsabilitats, ha dit, i es podrien obrir expedients a tots els controladors que han deixat el lloc de treball al·legant estrès i ansietat.

El número 2 del govern espanyol ha estat igual de contundent en afirmar que "això no tornarà a passar". Rubalcaba ha dit que tenen mecanismes legals, i que ho han demostrat, perquè no es repeteixi una situació com aquesta. A més, s'ha mostrat disposat a aplicar la llei amb fermesa i determinació per garantir la tranquil·litat als aeroports durant el Nadal i els dies posteriors.

Està previst que el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, comparegui dijous vinent al Congrés per donar explicacions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut