Els Nobel de Medicina Rothman, Schekman i Südhof.
Els Nobel de Medicina Rothman, Schekman i Südhof.
Estocolm

Rothman, Schekman i Südhof, premis Nobel de Medicina pel descobriment del mecanisme que regula el transport cel·lular

Els científics nord-americans James E. Rothman i Randy W. Schekman i l'alemany Thomas C. Südhol han guanyat el premi Nobel de Medicina 2013 pel descobriment del mecanisme que regula el trànsit vessicular, un sistema de transport essencial a les cèl·lules.

RedaccióActualitzat
Els científics nord-americans James E. Rothman i Randy W. Schekman i l'alemany Thomas C. Südhol han guanyat el premi Nobel de Medicina 2013, segons ha anunciat l'Institut Karolinska d'Estocolm. Tots tres han estat guardonats pel descobriment del mecanisme que regula el trànsit vessicular, un sistema de transport essencial a les cèl·lules. Aquests descobriments, segons el jurat, han tingut un gran impacte. Tots tres científics han resolt "el misteri de com la cèl·lula organitza un sistema de transport" intern i han explicat "els principis moleculars" que expliquen per què aquest sistema és capaç d'entregar les molècules precises "en el lloc adequat, en el moment adequat".

Rothman, nascut el 1950 a Massachusetts, investiga des del departament de biologia de la Universitat nord-americana de Yale. El seu col·lega va néixer el 1948 a Minnesota i treballa a la Universitat nord-americana de Berkeley, al departament de biologia cel·lular. Per la seva banda, l'alemany Südhof va néixer el 1955 a Gotinga i exerceix en la Universitat nord-americana de Stanford.

El premi Nobel de Medicina està dotat amb prop de 930.000 euros. Des que es va concedir per primera vegada, el 1901, ha distingit 191 homes i deu dones.
Anar al contingut