Jocs Olímpics

Rio de Janeiro derrota Madrid i organitzarà els Jocs Olímpics del 2016

La ciutat organitzadora dels Jocs Olímpics del 2016 serà Rio de Janeiro, segons la votació efectuada pel Comitè Olímpic Internacional i que el president del COI, Jacques Rogge, ha anunciat poc abans de les set del vespre. Madrid ha arribat a la final, però ha estat la gran derrotada. Chicago, que s'anunciava com una de les principals candidates, ha quedat sorprenentment eliminada a la primera votació, i després l'ha seguit Tòquio.

Actualitzat
Samba a Copenhaguen

Amb gairebé 7 milions d'habitants a la ciutat, i onze a l'àrea metropolitana, Rio de Janeiro serà la primera ciutat de Sud-amèrica que organitzarà uns Jocs Olímpics. Ja va acollir la Copa del Món de Futbol de 1950 i els Jocs Panamericans del 2007. El govern de Luiz Inácio Lula da Silva garanteix la viabilitat econòmica d'un projecte pressupostat en més de 6.500 milions de dòlars, el més alt dels quatre aspirants. De les 34 seus per a la competició, 18 ja estan construïdes, amb una clara vocació de regenerar el medi ambient del país.
 
La seguretat ciutadana i la pobresa eren dos factors que actuaven en contra de la candidatura de Rio, que també organitzarà el Mundial de Futbol del 2014. El president del Brasil i l'exfubolista Pelé han estat els principals ambaixadors d'un projecte que compta amb un ampli suport popular. Rio de Janeiro ja havia intentat ser la seu dels jocs de 1936, 2004 i 2012.

Nova derrota per a Madrid

La candidatura madrilenya havia guanyat la primera ronda de votacions. Però després ha estat Rio de Janeiro la que ha anat recollint el suport dels que inicialment havien votat Chicago i Tòquio, que han caigut per aquest ordre. La rotació continental, l'obligació moral de donar una primera oportunitat a Sud-amèrica, l'emergent economia del Brasil i la implicació de Lula da Silva han estat clau en una decisió que ha fet esclatar l'eufòria entre els membres de la candidatura de Rio. L'altra cara de la moneda era la delegació madrilenya, que, això sí, ha encaixat amb esportivitat la tercera derrota, després del 1972 i el 2012, en una cursa per organitzar els Jocs Olímpics que, aquesta vegada, ha guanyat Rio de Janeiro.

L'exposició de les candidatures

Encapçalada pel president dels Estats Units, Barack Obama, la candidatura de Chicago ha estat la primera a explicar el seu projecte davant dels membres del Comitè Olímpic Internacional. Els representants de la ciutat nord-americana han defensat les virtuts de Chicago com a seu olímpica. L'hospitalitat de la ciutat més poblada de l'estat d'Illinois ha estat un dels aspectes que més han destacat els ponents, entre els quals hi ha hagut l'alcalde de la ciutat, atletes olímpics i paralímpics i, evidentment, el matrimoni Obama. En la seva intervenció, el president nord-americà ha reivindicat la diversitat racial, cultural i religiosa del seu país com a grans arguments per defensar la candidatura de Chicago. Però la intervenció d'Obama no ha evitat que aquesta ciutat hagi quedat eliminada a la primera votació.

La segona candidatura a caure ha estat, també, la segona a exposar el seu projecte: Tòquio. Els representats de la ciutat nipona han apostat per la combinació de joventut i esport. També hi ha donat el seu suport el primer ministre japonès, Yukio Hatoyama, que ha donat especial rellevància a la seguretat financera i al respecte al medi ambient del projecte de Tòquio 2016. Ara bé, la proximitat dels Jocs de Pequín, que es van celebrar l'any passat, i el poc suport social han estat els principals punts fluixos de la candidatura japonesa.

La tercera de les candidates era Rio de Janeiro, que aspirava a aconseguir organitzar els primers Jocs a Sud-amèrica. La candidatura brasilera ha comptat amb la representació de personalitats com João Havelange, expresident de la FIFA; el mític exfutbolista Pelé, i també la màxima representació de l'Estat, el president Lula da Silva. Tant ell com la resta de ponents han defensat que el projecte de Rio 2016 ja disposa de la majoria d'infraestructures construïdes, i que la seva economia, en ple creixement, és un símptoma d'estabilitat.

Finalment, Joan Antoni Samaranch fill ha estat l'encarregat d'obrir la presentació final de la candidatura de Madrid 2016. Una presentació en què tant ell com l'alcalde de la ciutat, Alberto Ruiz-Gallardón, han destacat el factor humà i el suport popular de la proposta com a punts forts. També han participat en els parlaments a favor de Madrid, entre d'altres, Esperanza Aguirre, José Luis Rodríguez Zapatero i Joan Antoni Samaranch, abans que el rei Joan Carles hi posés el punt final.  
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut