Estrasburg

Renzi fa una crida a retrobar "l'ànima d'Europa" i avisa que, sense creixement, la UE "no té futur"

El primer ministre italià ha presentat al Parlament Europeu les prioritats del semestre de la presidència italiana de la UE

RedaccióActualitzat

"Si Europa avui es fes un 'selfie', quina imatge trobaria?" El primer ministre italià, Matteo Renzi, ha fet honor a la seva fama de polític mediàtic i reformista amb una intervenció apassionada davant del Parlament Europeu, sense llegir cap paper, sobre el futur del continent. "El 'selfie' mostraria una cara de cansament i resignació, d'avorriment", s'ha respost a ell mateix el primer ministre italià.

Davant dels eurodiputats, el líder del centreesquerra italià ha assenyalat que l'"autèntic desafiament" que afronta la Unió és "retrobar quina és l'ànima d'Europa, el sentit profund del nostre viure junts". És per això que ha fet una crida a recordar quins són els valors europeus i a lluitar per ells, per no acabar convertits en un continent "resignat" i en un "petit punt a Google Maps".

En un discurs que havia generat una gran expectació, Renzi ha presentat les prioritats del semestre de la presidència italiana de la Unió Europea i ha avisat que "sense creixement, Europa no té futur" i podria quedar enrere respecte a la resta del món, que "corre a una velocitat extraordinària".

Enmig d'una crisi econòmica que creu que ha deixat "una ferida molt forta", el primer ministre italià ha recordat que els estats membres han "signat un pacte que es diu Pacte d'Estabilitat i Creixement" i ha reivindicat "que el creixement sigui l'element fonamental de la política econòmica europea".

Renzi ha alertat que "el món exterior corre al doble de velocitat que Europa". "Volem o no recuperar aquesta bretxa? Volem o no estar a l'avantguarda sobre les tecnologies de la informació i la comunicació, sobre les inversions en canvi climàtic, sobre la importància estratègica del capital humà?".

"Europa, sense el Regne Unit, serà menys Europa"

La segona prioritat que ha citat Renzi per al semestre de presidència de torn italiana és superar l'enfrontament amb Londres que ha provocat el nomenament del conservador Jean-Claude Juncker com a president de la Comissió. "Crec que Europa, sense el Regne Unit, no només serà menys rica, també serà menys Europa".

Per últim, el primer ministre italià també ha defensat Europa com a "frontera" i ha reclamat fer més per tal d'evitar catàstrofes migratòries al Mediterrani, reforçant el paper de Frontex i la cooperació amb els països africans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut