Vilanova de la Sal

Recuperades les salines de Vilanova de la Sal

Es preveu que les salines recuperades per una associació fa uns anys tindran una gran producció aquesta temporada.

RedaccióActualitzat
Una associació ha recuperat les salines de Vilanova de la Sal, a la comarca de La Noguera. Aquesta iniciativa va començar el 2004, quan es van començar les tasques per recuperar les salines que havien estat abandonades des de finals dels anys 80.

Aquesta associació afirma que es tracta d'una sal de qualitat amb molta mineralització, i a més se'n fan diversos productes.

La quantitat produïda ara és d'uns 5.000 quilos. Als seus moments d'esplendor, durant l'època medieval, s'havien arribat a produir fins a 100.000 quilos de sal.

Els primers quilos de sal que produeixen les salines de Vilanova de la Sal ja s'amunteguen, ja que amb l'arribada de la calor forta les basses d'evaporació han començat a funcionar. Tot el procés d'elaboració és artesanal. Les escates, a més, es recullen una per una. L'aigua salada prové d'un pou de vuit metres de profunditat i la sal arriba del terra argilós que hi ha al voltant de les salines. Una vegada assecada la sal, s'emmagatzema en un cobert. Les previsions de producció per a aquest any és de 5.000 a 6.000 quilos de sal. Si es compleixen aquestes previsions, serà la producció més gran des que la van començar a comercialitzar fa dos anys.

D'altra banda, a més de la producció de sal, l'associació que s'encarrega de les salines vol donar a conèixer tot el procés de producció. Per això, organitzen visites guiades per a turistes i escoles. Aquestes salines es van posar en funcionament el segle XI i donen nom al poble que les acull.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut