Rasquera

Rasquera estudia aprovar una plantació de cànnabis per reduir el deute municipal

L'equip de govern de Rasquera, situat a la Ribera d'Ebre, portarà aquesta setmana al ple municipal un projecte per emplaçar una plantació de cànnabis al municipi perquè una associació barcelonina es pugui proveir i crear llocs de treball.

RedaccióActualitzat
La iniciativa ha estat promoguda per l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA), una entitat ludicoterapèutica que ha escollit aquest poble marcat per la crisi per intentar establir aquests terrenys de cultiu. Actualment l'ABCDA compta amb 5.000 socis.

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha declarat que estan estudiant la proposta, que ha qualificat de "model i oportunitat, no una frivolitat" i que pot ajudar a revitalitzar l'economia del poble: el deute municipal de Rasquera s'enfila fins a 1,3 milions. Pellisa, que insisteix que no vol cometre "cap il·legalitat", també ha volgut advertir que l'aprovació d'aquesta iniciativa no representaria una "apologia del consum" ni hi donaria "carta blanca".

El ple d'aquest dimecres haurà de decidir si s'aprova el Pla d'Acció Municipal 2012 de dinamització econòmica i social i, posteriorment, crear dues empreses públiques locals.

L'escletxa legal que permet la plantació

El projecte que està estudiant el consistori es basa en l'escletxa legal que permet l'autoconsum privat de marihuana. Aquestes dues empreses municipals faran de mediadores entre els propietaris de les terres i l'ABCDA. Les empreses cediran l'ús dels terrenys a l'associació per al seu ús particular i hi donaran seguretat mediambiental i jurídica amb la creació d'una Taula de Seguretat. En aquesta taula hi haurà els Bombers i el Departament d'Interior, ja que Rasquera no disposa de Policia Local.

Així, l'ajuntament no entrarà a discutir què s'hi planta ni cobrarà per aquests cultius, segons els despatxos d'advocats DMT Advocats i Millor Dret Advocats, que han elaborat un estudi jurídic sobre el projecte. L'ABCDA pagarà 36.000 euros per la signatura del conveni i es comprometrà a abonar 550.000 euros anuals a partir de juliol pel lloguer dels terrenys i per sufragar totes les despeses legals, jurídiques i de seguretat que comportarà el projecte, que no suposarà cap cost per al consistori.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut