Mas i Rajoy durant la reunió al palau de La Moncloa
Mas i Rajoy durant la reunió al palau de La Moncloa
Madrid

Rajoy nega el pacte fiscal a Mas perquè "no és compatible amb la Constitució"

En un comunitat, La Moncloa reconeix els esforços de Catalunya però remarca que la resta d'espanyols també en fan, insta "els governants" a no afegir "més complicacions i preocupacions" als ciutadans i demana treballar units per sortir de la crisi, ja que "tot el que ens distregui d'aquesta determinació col·lectiva perjudica l'interès general".

RedaccióActualitzat
"El president espanyol ha mostrat la seva oposició a la proposta d'un concert econòmic per a Catalunya en no ser compatible amb la Constitució Espanyola, que tots els governants estan obligats a complir i a fer complir." Aquesta és la freda resposta del govern espanyol a la demanda del president català, Artur Mas, d'un pacte fiscal per a Catalunya; una resposta que ha arribat no amb una compareixença, sinó a través d'un comunicat, una hora i mitja després de la reunió entre els dos presidents.

En el text, La Moncloa reconeix els "problemes" de Catalunya, però remarca que la resta de comunitats autònomes té els mateixos, així com el govern espanyol, i els atribueix a la crisi econòmica. També admet que els catalans fan un "esforç de solidaritat", i afegeix que és un esforç "compartit amb molts ciutadans d'altres comunitats". Dit això, recorda a Mas que l'actual model el va "promoure i aprovar" la mateixa Generalitat el 2009 i que qualsevol canvi que "qüestioni el marc constitucional" ha de passar necessàriament "pel poble espanyol a través de les Corts Generals".

Després de reiterar el convenciment que de la crisi només se'n sortirà "des de la coresponsabilitat i cohesió, mai des de la divisió i la inestabilitat constitucional", el govern espanyol insta "els governants" a no afegir "més complicacions i preocupacions" als ciutadans, ja que "tot el que ens distregui d'aquesta determinació col·lectiva (la de sortir de la crisi) perjudica l'interès general".

I conclou el text que Rajoy ha repetit a Mas que està disposat a "avançar en una col·laboració franca i lleial, a través d'un diàleg sensible amb la diversitat de Catalunya i d'Espanya i respectuós amb el marc legal".
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut