La conferència s'ha fet en el marc del Digital4C, una mena d'off Mobile World Congress. (Foto: Digital4C)
La conferència s'ha fet en el marc del Digital4C, una mena d'off Mobile World Congress. (Foto: Digital4C)

Quines són les noves professions digitals?

El sector dels videojocs es preveu que crearà un milió de llocs de treball fins al 2017 a tot Europa, dels quals 300.000 seran al mercat espanyol. D'un innegable atractiu per als joves, els videojocs seran - i de fet, ja són- una oportunitat per a l'ocupabilitat.

Actualitzat

El sector dels videojocs es preveu que crearà un milió de llocs de treball fins al 2017 a tot Europa, dels quals 300.000 seran al mercat espanyol. D'un innegable atractiu per als joves, els videojocs seran -i de fet, ja són- una oportunitat per a l'ocupabilitat.

De les professions digitals que s'han creat al seu voltant i de quins perfils requereixen i quines vies d'entrada hi ha, se n'ha parlat aquest dijous en aquesta mena d'off Mobile World Congress -segons l'han batejat alguns dels participants- que és el Digital4C, les jornades que per primera vegada ha organitzat el Departament de Cultura, aprofitant la gran setmana dels dispositius mòbils a Barcelona, per fomentar el diàleg entre el món tecnològic i el sector cultural.

Una desena de ponents que treballen al voltant de la creació de videojocs, del concepte gamification o d'altres sectors vinculats a les tecnologies digitals, han mirat d'enderrocar el tòpic que només informàtics, programadors o friquis poden entrar a formar part d'aquest sector emergent. Tots ells han estat d'acord que l'autoformació, els coneixements interdisciplinars i la flexibilitat i adaptabilitat als canvis són la clau per obrir-se pas en aquestes noves professions digitals que han sorgit i seguiran sorgint, i que, en molts casos, neixen de la fusió de més d'un perfil.

Dues de les que han exemplificat aquest trencament d'esquemes que suposa el digital han estat Lourdes Nicolich, dissenyadora web i artista a Beautifun Games, i Ana Díaz, fundadora d'Artíficex, que han explicat com després de cursar estudis de Belles Arts van optar per l'autoformació per arribar a crear-se un lloc en el sector digital. Fer bonica la web i contribuir a millorar-ne la usabilitat van ser els seus primers objectius, la qual cosa les va animar a endinsar-s'hi quan internet encara no tenia en compte aquests aspectes.

També es va inventar la seva actual professió, creador de bandes sonores de videojocs, Óscar Araujo, que des dels 16 anys tenia clar que volia dedicar-se a la música (encara que el seu somni era fer-ho dins del cinema). Ell, després de passar per la música electrònica als 80 amb "Chimo" Bayo (ben conegut pel tema "Exta Sí, Exta No") va saltar als videojocs i a la música simfònica també de forma autodidacta.

La importància de la formació contínua i la professionalització del teu hobby l'ha destacat Xènia Alonso, creadora del blog "Barcelonette", que ha explicat com només per satisfer la seva passió per la moda va deixar de banda els seus estudis de Traducció i Interpretació i va anar incorporant tots els coneixements d'HTML, de màrqueting digital i de SEO que li calien per anar engrandint el seu blog.

En el mateix sentit, Javier Casares, ha animat a deixar de banda la "titolitis", entesa com la necessitat de tenir un paper que acrediti que tens uns coneixements, per passar a fer coses i deixar que aquestes coses siguin el teu currículum. Aquesta afirmació l'ha matisat Óscar García Panella, director acadèmic d'ENTI, que ha defensat que com a mínim per a ell, a l'hora d'escollir el professorat "tenir un doctorat, actualment, encara és garantia de certes coses", però que davant de la rapidesa amb què canvia el futur cada cop es fa més evident que els estudis especialitzats (i per a tota la vida) han mort i es torna al cross-disciplinary.

"Això és una molt bona notícia perquè tothom està convidat a entrar-hi", ha reflexionat. Segons ell, el futur tindrà a veure "amb el fet artístic, amb la gestió i el management". "El truc és adaptar-se a tot el que va apareixent i quedar-te amb el que t'agrada", ha reblat Casares.  

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut