Alumnes catalans de Secundària
Alumnes catalans de Secundària
Barcelona

"El quadern gris" i un text de la Viquipèdia, a la prova de comprensió lectora de competències bàsiques a ESO

En les proves d'avaluació de competències bàsiques que fan els alumnes de 4t d'ESO, els alumnes han fet els exàmens de català i matemàtiques. Han hagut de respondre preguntes de comprensió lectora sobre un fragment d'"El quadern gris", de Josep Pla, i un text de la Viquipèdia titulat "Garbo, l'espia que va enganyar Hitler". A la prova de matemàtiques, havien de resoldre 30 problemes.

RedaccióActualitzat
Més de 60.000 alumnes de quart d'ESO han fet la primera part de les proves d'avaluació de competències bàsiques en català, castellà, llengua estrangera i matemàtiques. Les proves es fan per segon any consecutiu al miler de centres de Secundària que hi ha al país i els resultats arribaran als instituts i les famílies abans de Setmana Santa.

Aquest dijous, els alumnes han fet els exàmens de català i matemàtiques. Han hagut de respondre preguntes de comprensió lectora sobre un fragment d'"El quadern gris", de Josep Pla, i un text de la Viquipèdiatitulat "Garbo, l'espia que va enganyar Hitler". A més, els alumnes havien d'escriure una redacció amb el títol "Els aniversaris, motiu d'alegria o de tristesa".

A la prova de matemàtiques, havien de resoldre 30 problemes, com per exemple calcular el desplaçament d'un funicular que salva un desnivell de 300 metres amb un percentatge d'inclinació del 30%, esbrinar quant costa tancar un camp de 80 metres de llargada per 60 d'amplada o interpretar una gràfica per saber quin percentatge de la població fa recollida selectiva.

Els alumnes, contents

A la sortida, els estudiants de l'Institut Montserrat de Barcelona estaven majoritàriament satisfets de com els havien anat les proves, especialmentla de català: "no ha estat gaire difícil", "la majoria de coses eren senzilles", "fàcil, potser la redacció era el que més s'havia de pensar".

Amb les matemàtiques, els comentaris no eren tan esperançats: "era el que tots teníem més por perquè deien que era el més difícil i que molta gent no l'acaba, però era més fàcil del que m'imaginava", "el de mates no m'ha anat massa bé, he fet el que sabia i la resta...", etc.

Aquest divendres, serà el torn de les proves de castellà i llengua estrangera.

En la primera avaluació externa de quart d'ESO que es va fer l'any passat, es va constatar que una quarta part dels alumnes acaben la Secundària obligatòria sense dominar les competències bàsiques en matemàtiques i anglès. L'altre gran dèficit detectat va ser en l'expressió escrita en català, que van suspendre un 22% dels alumnes.


Anar al contingut