janquim / Barcelona

Punt cat promociona el domini amb un nou web

El domini .cat disposa d'un nou web que vol respondre les preguntes dels usuaris sobre la seva utilitat a la vegada que actua com a referència divulgativa sobre les possibilitats que internet dóna als ciutadans, institucions i empreses per registrar un domini que s'identinfiqui com a part de la comunitat catalana. L'únic requisisit que s'exigeix és que la part significativa dels continguts ha de ser en català.

Actualitzat
El nou web s'anomena quèferamb un.cat i sorgeix d'un taller que es va fer l'any passat enfocat a l'objectiu d'explicar de manera divulgativa totes les possibilitats que les noves tecnologies permeten per disposar d'un domini propi. A finals de novembre es van fer les últimes proves durant la Setmana de la Ciència.

Es divideix en tres grans apartats: què és un domini punt cat, com s'aconsegueix i què se'n pot fer. En aquesta secció, hi ha materials divulgatius com, per exemple, un vídeo sobre la possibilitat de redirigir els webs.

El domini .cat continua així el seu esforç de promoció, que ara trobarà una via nova amb la intenció d'aquesta entitat d'adreçar-se a grans empreses internacionals perquè incloguin elements en català a la xarxa i adoptin el domini punt cat.

Dominis d'1 i 2 caràcters

Aquesta acció serà més fàcil per a algunes d'aquestes corporacions a partir del 17 de gener, quan l'organisme internacional que gestiona els dominis d'internet (ICANN) aprovi la petició catalana perquè el domini pugui incloure llocs amb ún o dos caràcters.

Aquesta acció es trobava fins ara restringida i només s'havien pogut atorgar en determinats casos i sota una aprovació particular (com s'ha fet amb universitats que ho han requerit).

El director de puntCAT, Jordi Iparraguirre, explica al 3cat24 que, a diferència de la pràctica comuna per part d'altres dominis, no es farà una subhasta oberta. Aquests dominis d'un i dos caràcters s'oferiran a empreses i institucions que hi puguin tenir interès "com una via per a la promoció del punt cat que ens ajudi a ser més coneguts".

La petició no s'ha formulat a causa de la demanda, sinó com una mesura preventiva, davant la constatació que les restriccions sobre aquests dominis breus s'anaven aigualint en altres espais de la xarxa. "De moment el que volem és tenir la fruita, que ja està madura", assegura Iparraguirre, "i després ja veurem si ens la mengem o en fem confitura".

El procediment que segueix l'ICANN en aquests caos sempre inclou un període d'exposició pública de les peticions. L'aprovació d'aquesta petició catalana es resoldrà el pròxim 17 de gener.

El .cat es va aprovar fa poc més de quatre anys i al febrer farà quatre anys que va començar el registre. Fa pocs dies un informe destacava que és un dels dominis més segurs del món.
Anar al contingut