Barcelona

Puig manté que els Mossos no van causar la pèrdua d'un ull a Ester Quintana

El conseller es referma que els agents no van disparar bales de goma el 14-N. Reconeix trets de projectils, però assegura que "ni per hora ni per lloc" poden ser els que van ferir Ester Quintana.

Victòria MiróActualitzat
El conseller d'Interior, Felip Puig, manté que els Mossos d'Esquadra no van llançar cap pilota de goma el 14-N i que, encara que es van disparar projectils, cap d'ells "ni per hora ni per per lloc" coincideix amb l'impacte que va causar la pèrdua d'un ull a Ester Quintana. Puig ha posat xifres a aquestes afirmacions. Ha dit que del recompte de la munició que va sortir de la central dels Mossos el dia de la vaga general i el que va tornar es desprèn que es van disparar 640 trets sense càrrega, coneguts com a salves, i 62 projectils. En canvi, Felip Puig ha indicat que els Mossos no van disparar cap pilota de cautxú.  

"No es van disparar pilotes de goma el 14-N"

Puig ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després de la segona trobada que ha mantingut per aclarir l'actuació dels Mossos d'Esquadra el 14-N. Deu dies després de comparèixer davant de la Diputació Permanent, el conseller d'Interior s'ha reunit -aquest cop a porta tancada- davant dels grups parlamentaris. A diferència d'aquella ocasió, Puig ha reconegut ara que hi va haver trets de projectils, però ha negat taxativament trets de pilotes de goma. "No es van disparar pilotes de goma el 14-N", ha afirmat, després de dir que totes les 4.526 pilotes que van sortir de la central d'Egara en van tornar, i que només es van disparar 44 projectils de 44 mil·límetres, 18 projectils de 40 mil·límetres i salves, és a dir, trets d'advertència sense càrrega. Felip Puig ha indicat que de les informacions recollides no es podia desprendre que els Mossos haguessin ferit Ester Quintana i, acte seguit, de forma contundent ha afirmat: "La lesió de la senyora Quintana no va ser causada per cap pilota de goma dels Mossos d'Esquadra".

El "cas Ester Quintana", doncs, continua obert, i en aquest sentit el conseller ha afirmat que "ningú està més interessat que jo a saber què va passar".

Cap mentida, cap voluntat d'ocultació

Pel que fa a la informació que no va transmetre prèviament - segons ha explicat perquè l'informe dels Mossos on se'n parlava no se li va fer arribar- ha demanat perdó, però ha negat rotundament "cap mentida, cap mala voluntat, o cap voluntat d'ocultació d'informació" tant per part seva com per part dels agents del cos. Segons Felip Puig, els problemes han vingut perquè en la primera declaració "no vaig mentir, no vaig donar cap informació incorrecta, però no vaig donar tota la informació". El conseller ha assumit tota la responsabilitat per no informar des del primer moment de trets de  projectils quan ha dit: "L'últim responsable de tot el que ha passat sóc jo i ningú més que jo".

Més tard Puig també ha dit que precisament "l'excessiva focalització" de l'estudi dels fets del 14-N en l'agressió que va rebre Ester Quintana i en el cop de porra a un jove i una noia a Tarragona van fer que no es parés prou atenció a altres actuacions, com ha apuntat que aquesta seria la raó que va fer que no s'informés dels projectils disparats a la catedral.

El responsable màxim dels Mossos d'Esquadra ha reiterat que les sospites han vingut d'una informació incompleta, ha lamentat la pèrdua de credibilitat que hagi pogut causar al cos i ha defensat en tot moment la "bona feina" dels agents que van actuar durant el 14-N. Així, també ha defensat el comissari que no li va fer arribar l'informe, del qual ha destacat la seva vàlua.

Puig va presentar la dimissió

Arran dels fets, el conseller d'Interior ha explicat que va presentar la seva dimissió a Artur Mas i que ho ha tornat a fer durant aquesta jornada -abans de parlar amb els partits-, però que en tots dos casos el president en funcions no l'hi ha acceptat i l'ha avalat.

Alhora ha explicat que sí que ha acceptat la dimissió del comissari dels Mossos Sergi Pla, que va aturar l'informe policial en què es reconeixia que es van disparar projectils el 14-N.

"Les pilotes de goma són instruments necessaris"

Sobre el debat social per les pilotes de goma, Felip Puig ha reconegut que s'haurà de fer una reflexió per part de tota la societat sobre el seu ús, però ha subratllat que "el que no pot passar és que la policia estigui desarmada davant dels grups violents". El conseller d'Interior ha explicat que s'han iniciat mesures per millorar, entre d'altres que els agents duguin càmeres als cascs per poder gravar la seva actuació. Amb tot, Puig ha insistit a qualificar les pilotes de goma de "recurs necessari". "La policia necessita recursos per poder garantir la seguretat dels ciutadans quan hi ha petits grups violents". A més, ha assegurat que els agents només han usat les pilotes de goma en 3 manifestacions.
 
Prèviament, Interior ja havia reconegut l'existència d'un informe dels antiavalots dels Mossos en què es reconeix que van disparar almenys un projectil de precisió al lloc on Ester Quintana va perdre un ull. Des d'Interior es reitera que el conseller desconeixia l'existència d'aquest document quan va anar al Parlament. Paral·lelament, el jutge que investiga aquest fet està examinant les gravacions de les càmeres de seguretat de l'entorn on Quintana va perdre l'ull.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut