El conseller Felip Puig, des del centre de comandament avançat de Figueres
El conseller Felip Puig, des del centre de comandament avançat de Figueres
Figueres

Puig demana als ciutadans que denunciïn amb fotografies dels mòbils els qui llencen burilles

El conseller d'Interior ha apel·lat a la col·laboració ciutadana per trobar els responsables dels incendis. "La tecnologia ha avançat prou perquè les fotos que fem amb el mòbil serveixin per enviar a la policia la matrícula d'un cotxe que s'ha vist que ha llençat una burilla", ha dit.

Victòria MiróActualitzat
El conseller de l'Interior, Felip Puig, ha apuntat que miraran d'esbrinar quins són els responsables dels incendis per tots els mitjans possibles, després de recordar que els focs de la Jonquera i  Portbou van ser originats per burilles.

Puig ha afirmat que "farem tots els possibles per trobar els responsables" dels incendis a l'Alt Empordà i ha apel·lat a la col·laboració ciutadana perquè ajudin en la investigació amb la informació de què puguin disposar.

Denunciar amb els mòbils

El conseller ha dit que amb els telèfons mòbils actuals es poden enviar fotografies per denunciar aquests comportaments. Després d'afirmar que en cap cas està cridant a convertir els ciutadans en delators, Puig ha dit que "de la mateixa manera que en un robatori una denúncia pot ajudar la policia", també serviria fer una denúncia si després s'està disposat a declarar.

"Em sembla que la tecnologia ha avançat prou perquè les fotos que podem fer amb el nostre mòbil serveixin per enviar a la policia la matrícula d'un cotxe que s'ha vist que ha llençat una burilla", ha dit Puig des del centre de control avançat a Figueres.

Puig ha admès que per al foc de Portbou "serà molt complicat descobrir qui va llençar la cigarreta a la carretera" i ha recordat que, en qualsevol cas, "aquesta cigarreta llençada va acabar amb 2 morts i 50 hectàrees cremades".

El precedent de Rasquera

"La policia i els agents rurals fan molt bé la seva feina, en la mesura de les seves possibilitats", ha continuat el conseller, que ha dit que en el cas del foc de Rasquera, "encara que ens va costar un mes i mig, finalment el vam trobar".

Burilles per la finestra

Puig ha carregat contra aquells conductors que llencen burilles per la finestra i, després de qualificar l'acció d'"irreflexiva, però sobretot irresponsable", ha denunciat que és un comportament massa freqüent a Catalunya.

El conseller ha cridat a eradicar aquest comportament després d'indicar que no es dóna a Europa i en canvi sí al nostre país, on a més tenim uns boscos més secs i, per tant, més fràgils.

Felip Puig ha recordat que en l'incendi de la Jonquera "estem davant d'un gran incendi, d'un dels focs més grans dels últims 40 anys". Puig ha dit que el foc ha afectat zones boscoses que no havien cremat en molts anys i on, per tant, s'hi acumulava molta massa combustible.

Un 40% menys de pluja

Finalment, el conseller ha demanat molta precaució, ja que "en els darrers mesos ha plogut un 40% menys del que havia plogut altres anys" i la situació és de "molta fragilitat".


Anar al contingut