Una persona encenent una estufa de gas.
Una persona encenent una estufa de gas.
Barcelona

Prop d'un milió de catalans no podran encendre la calefacció aquest hivern

La pobresa energètica ja afecta més del 13% de la població catalana. Diverses entitats socials denuncien aquesta situació ja que l'augment del preu de les factures de l'electricitat i el gas, la reducció del salari i l'atur provoquen que gairebé un milió de catalans no puguin encendre la calefacció aquest hivern. Per protestar, les entitats socials han convocat una concentració amb espelmes a la plaça Sant Jaume.

RedaccióActualitzat

Gairebé un milió de persones no podran encendre la calefacció aquest hivern a Catalunya perquè no la poden pagar. La pobresa energètica ja afecta més del 13% de la població i, tal com expliquen les entitats socials, temen que aquest tipus de pobresa segueixi en augment.

Per denunciar aquesta situació, diverses entitats socials com Ecoserveis, Xarxa per a la Sobirania Energètica, Alternativa Verda, Fundació ABD, Dia de la Terra, Eurosolar Catalunya i Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear han convocat per aquest dimecres al vespre una concentració amb espelmes a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

En un manifest conjunt que han fet les diverses entitats, denuncien que l'arribada de l'hivern marcarà "el principi d'una època en la qual moltes llars no podran afrontar unes condicions de vida amb un mínim de benestar a causa de l'excés energètic i d'unes polítiques públiques que incideixen en la marginació de les persones amb menys recursos".

La crítica principal és que "amb més d'un 23% de la població activa a l'atur, la considerable reducció salarial que està patint bona part de la població (7% de mitjana) i les contínues pujades de les factures d'electricitat i gas" fan difícil que la població catalana pugui disposar de calefacció a casa.

Les entitats afegeixen que "aquesta situació previsiblement es veurà agreujada per les últimes pujades de l'electricitat, que ja suposen un 80% més del que es pagava fa 10 anys pel mateix consum, mentre el nivell adquisitiu no deixa de baixar". També demanen que "s'acabin els abusos de les companyies elèctriques".

 

Anar al contingut