Sabadell

Primera sentència a Catalunya que dóna per saldada la hipoteca un cop subhastat el pis

Un jutge de primera instància de Sabadell ha sentenciat per primera vegada a Catalunya que una família no ha de continuar pagant la hipoteca després que l'entitat en va subhastar el pis. Considera que els diners obtinguts ja cobreixen el valor real de l'immoble. A més, ha portat al Constitucional la legislació hipotecària actual perquè creu que dóna poc marge als usuaris per defensar-se.

Actualitzat
Fa gairebé un mes una sentència pionera a l'estat espanyol donava per liquidat el deute d'un familía amb el banc després que l'entitat se'n va quedar el pis. Això va ser a Navarra, i ara a Barcelona un jutjat de primera instància ha dictaminat el mateix.

Es tracta del cas d'una família que no haurà de continuar pagant la hipoteca al banc, perquè segons la sentència el diners de la subhasta cobreixen el valor real de l'immoble.

Usuaris indefensos davant dels bancs

Des de fa un temps, la justícia ha començat a posar en dubte les condicions en què es van donar algunes hipoteques. A Sabadell, un jutge ha aturat una execució hipotecària en considerar que la llei que regula els desnonaments dóna poc marge de defensa als usuaris i, per tant, podria vulnerar drets constitucionals.

El magistrat de primera instància del jutjat número 2 de Sabadell, Guillem Soler, ha explicat que "el problema és que la llei d'enjudiciament civil impedeix que el jutge entri a valorar si una clàusula és nul·la o no".

Concretament, Soler ha explicat que en aquest cas "el deutor i part executada ha al·legat la possible nul·litat d'una clàusula per abusiva". Segons el jutge, si hagués estat així, el pis ja no s'hauria d'haver subhastat i tampoc s'hauria hagut de desnonar la família. Per això, Soler ha decidit dur al Constitucional.

El que diu la llei

Amb l'actual llei d'enjudiciament civil, només es pot frenar un desnonament en el casos en què s'hagi complert amb el pagament o si es demostra que el banc es va equivocar en els seu càlculs.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut