Barcelona

Primera sentència a Barcelona que desestima una demanda contra una pàgina d'enllaços P2P

La batalla pels drets d'autor a la xarxa continua. Un nou episodi sembla donar la raó als contrari a la llei d'economia sostenible i internet que permet al Ministeri de Cultura tancar webs i ordenar la retirada de determinats continguts. La norma ha aixecat molta revolada a la xarxa i, per primer cop, una jutge dóna la raó als seus detractors. Una magistrat de Barcelona ha desestimat una demanda de la SGAE contra una pàgina d'enllaços P2P. Considera que no vulnera els drets d'autor i que oferir vincles forma part de la naturalesa d'internet.

Actualitzat
Elrincondejesus.com no és culpable de vulnerar els drets d'autor. Bé, de fet, es tan poc culpable que no hi ha hagut ni judici. Un magistrat del jutjat mercantil de Barcelona ha desestimat una demanda de la Societat General d'Autors i Editors contra aquest web. La SGAE argumentava que la pàgina vulnerava els drets d'autor perquè incloïa enllaços a xarxes d'intercanvi d'arxius com torrents i P2P.

El jutge, que ja havia desestimat el tancament cautelar del web, considera que la pàgina es limitava a oferir la possibilitat de descarregar a través de la xarxa, però no distribuïa directament continguts subjectes a propietat intel·lectual. El magistrat va més enllà i afirma que el sistema d'enllaços constitueix "la base mateixa d'internet". En definitiva, el jutge considera que el sistema de "links" no suposa una "distribució, ni reproducció ni comunicació pública de les obres protegides".

Un altre punt important de les consideracions del jutge és l'absència d'ànim de lucre. El magistrat certifica que l'administrador del web, Jesús Guerra Calderón, no rep cap mena d'incentiu econòmic pel servei que ofereix. De fet, aparentment no compta ni amb publicitat externa.

Per tot plegat, el magistrat conclou que Elrincondejesus.com i, per extensió, les pàgines similars "no vulneren en l'actualitat els drets d'explotació que els confereix als autors de la llei de propietat intel·lectual". És més, les xarxes P2P "com a simples xarxes de transmissió de dades entre particulars usuaris d'internet, tampoc vulneren cap dret protegit en aquesta llei".

La visió de Cultura, en dubte

Aquesta decisió reconeix "de facto" la legalitat d'aquest tipus de pàgines. Això xoca frontalment amb la postura del Ministeri de Cultura, que defensa en la llei d'economia sostenible la possibilitat de tancar aquests webs. El jutge dóna argument als contraris a la normativa que asseguren que el govern espanyol vol saltar-se la justícia amb aquesta llei.

Fins ara hi havia hagut judicis contra persones concretes que havien descarregat arxius de la xarxa. La majoria han estat declarats innocents, però és el primer cop que el demandat és una pàgina d'intercanvi d'arxius.

L'Associació d'Internautes ha qualificat d'"històrica" aquesta sentència que reconeix la legalitat de les pàgines d'enllaços i reafirma la legalitat de les xarxes d'intercanvi P2P. L'AI considera que aquesta sentència "ha establert un punt de partida per al futur d'internet a Espanya".

Anar al contingut