Un grup de nens juga a la Festa per al Joc i la Joguina en Català. (Foto: ACN)
Un grup de nens juga a la Festa per al Joc i la Joguina en Català. (Foto: ACN)
Barcelona

Plataforma per la Llengua reivindica amb una festa més català a les joguines

Els nens i nenes catalans tenen poques oportunitats de jugar en la seva llengua. Només el 6% de les joguines que hi ha al mercat utilitzen el català en les instruccions, la caixa, l'embolcall o els sons que emeten. Aquestes són les xifres que denuncia la Plataforma per la Llengua, que aquest dissabte ha celebrat una festa reivindicativa per animar pares, educadors, botiguers i productors a incrementar l'ús del català en el joc i les joguines. Només durant el matí, s'hi han aplegat unes 6.000 persones.

RedaccióActualitzat
La vuitena Festa pel Joc i la Joguina en Català s'ha celebrat des de les onze del matí d'aquest dissabte a la confluència del passeig Sant Joan i el carrer de Provença de Barcelona. Amb diverses activitats com ara tallers, cercaviles, grups d'animació i un espai de competició de paraules i enigmes, la festa, que s'ha allargat fins a les sis de la tarda, ha intentat conscienciar sobre la importància d'adquirir i fabricar més joguines en català.

Segons dades de la Plataforma per la Llengua, només hi ha 750 joguines al mercat que inclouen el català, una dada que suposa només el 6% de l'oferta. Les fabriquen un total de 80 empreses que són una part petita del sector que aposta per la llengua catalana. Els responsables de l'entitat asseguren que l'evolució és positiva, ja que s'ha passat del 4,8% de les joguines en català el 2007 a la xifra actual del 6%.

L'organització assegura que encara queda molt camí per recórrer i una feina intensa sobretot en determinats productes com ara els videojocs, on la presència del català és molt escassa.

La festa pretén conscienciar progenitors, educadors, botiguers i promotors perquè proporcionin als petits estris per jugar que incorporin la seva llengua. A partir de l'any que ve, l'organització pretén posar en marxa un web on es puguin consultar quines joguines empren el català, unes dades que fins ara oferien al seu web. La festa pel joc i la joguina en català també s'ha pogut seguir a Twitter amb l'etiqueta "#festajoguina".

Anar al contingut