Cerdanyola del Vallès

Pessimisme amb el futur de la fuita de Fukushima en un debat a la UAB

El Japó "tardarà molt temps a recuperar-se" dels efectes de les radiacions emeses per la central de Fukushima, que malmetran la producció agrícola del nord del país a causa de la contaminació en l'atmosfera i el terra. És una de les conclusions que s'ha exposat aquest dilluns en un debat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en què hi han participat el professor d'Energia i Societat de la UAB Josep Puig i l'enginyer nuclear investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals François Diaz-Maurin.

Actualitzat
Una vuitantena d'estudiants han assistit al seminari, que ha analitzat les condicions prèvies a l'accident nuclear i el resultat del terratrèmol de l'11 de març passat i el tsunami posterior. Josep Puig ha dit que, ara mateix, "és difícil predir amb certesa què succeïrà", ja que s'han abocat tones d'aigua però "en comptes d'estar inundat, l'aigua s'evapora" a causa de les altes temperatures.

Sobre els efectes de les fuites radioactives, Puig ha assenyalat que "l'enverinament no és només a les persones", sinó també "en el cultiu, els animals i tot ésser viu" que hi hagi estat exposat. És per això que el professor pensa que comportarà problemes en la mobilitat dels animals que es trobin a la zona. A més, "si tota aquesta zona nord del país era d'activitat agrària, com hem vist, ara està destrossat i seran terres difícils de recuperar".

Per la seva banda, François Díaz-Maurin ha destacat els importants interessos econòmics que envolten la generació d'energia nuclear al voltant del món, i que, en la seva opinió, justifiquen la presència d'aquesta energia a tants països: "L'energia nuclear genera molts diners".

En aquest sentit, l'enginyer nuclear ha assegurat que s'ha demostrat que l'energia nuclear no és segura i que tampoc no suposa una alternativa a altres fonts de generació energètica: "Tan sols suposa el 6,4% de l'energia que consumim".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut