El creador i promotor d'Appsencatala, Pau Font.
El creador i promotor d'Appsencatala, Pau Font.
Hospitalet de Llobregat

Pau Font: "La gent que es baixa una app hauria de trobar normal que estigués en català"

Pau Font, vinculat al món de la tecnologia des de fa anys, és el creador i promotor del portal Appsencatalà.cat, que agrupa aplicacions disponibles en llengua catalana. La web va néixer poc abans de Nadal i, durant aquests dos mesos, ha rebut 100.000 visites de 16.000 usuaris diferents. En aquests moments, tenen classificades un miler d'aplicacions per a iOS i Android i cada dia n'afegeixen de noves, moltes de les quals els les envien els mateixos usuaris. Són presents a Twitter i a Facebook. Des del Congrés Mundial de Mòbils, Font ha analitzat la presència de la llengua catalana en el món de les apps.

Ramon RadóActualitzat
Pau Font, vinculat al món de la tecnologia des de fa anys, és el creador i promotor del portal Appsencatalà.cat, que agrupa aplicacions disponibles en llengua catalana. La web va néixer poc abans de Nadal i, durant aquests dos mesos, ha rebut 100.000 pàgines vistes de 16.000 usuaris diferents. A hores d'ara, tenen classificades un miler d'aplicacions per a iOS i Android i cada dia n'afegeixen de noves, moltes de les quals els les envien els mateixos usuaris. Són presents a Twitter i a Facebook. Des del Congrés Mundial de Mòbils, Font ha analitzat la presència de la llengua catalana en el món de les apps.

- D'on neix la idea de crear Appsencatalà?

- Justament durant el Congrés Mundial de Mòbils de l'any passat vaig pensar "molt bé, som la Mobile World Capital, però no tenim un teixit d'aplicacions per a mòbil". De fet, per no haver-hi ni tan sols hi havia un llistat d'aplicacions a la web de la Generalitat! A mi, com a usuari, m'agrada tenir una aplicació que estigui en català i als cercadors de l'AppStore i Google Play t'hi perds molt. Pensant en fer-ho més accessible vam decidir fer el portal. A més, vam pensar que si la gent ho veu, potser els desenvolupadors s'animen a fer més apps en català.

- Heu aconseguit crear xarxa?
- Hi ha receptivitat, veiem que la gent ho valora. La intenció és crear-ne més: tenim previst muntar un espai d'intercanvi a l'estil de LinkedIn, que uneixi gent que fa apps i gent que no. Que serveixi per si un programador busca dibuixants o correctors. A vegades, el desenvolupador vol posar música en una app i no sap quina posar-hi i n'hi posa una que no lliga, però si l'ajuda un músic quedarà molt millor. O potser hi ha una app de turisme feta per un desenvolupador i un dissenyador, però les rutes estan mal plantejades i algú del món del turisme ho pot solucionar. Volem unir professionals de molts tipus que poden convergir a l'hora de fer aplicacions mòbils.

- Quines altres fites us heu marcat?
- D'aquí poc tindrem versió de mòbil d'Appsencatalà, ja que pensem que serà més còmode pel telèfon que pel PC. A més, a curt termini volem créixer a les xarxes socials i incorporar al portal aplicacions per a Windows Phone.

- I a més llarg termini?
- A mi m'interessa molt l'educació. M'agradaria que anéssim a escoles, instituts o casals de gent gran a explicar el món de la mobilitat. Combatre l'analfabetisme que hi ha amb els mòbils. Això ho hem començat a fer a la web, a l'apartat Approfundim, però volem potenciar-ho més. Com han de fer servir els mòbils els adolescents? Els professors no reben prou formació, els pares fan servir mòbil però per generació no hi estan tan avesats i, quan passen coses com els gossips o els informers, no en saben res. Els joves han de sentir d'algú que no siguin els pares o els mestres que han d'anar en compte amb l'ús que fan del telèfon.

- El sector de les apps encara té camp per a créixer?
- Jo veig que ara les apps estan al mateix punt on eren les pàgines web fa 15 o 20 anys. Aleshores les webs eren només per a grans empreses, ara en canvi en té tothom i la gent es fa les seves. Crec que el món de les apps va per aquí.

- I Catalunya està ben posicionada en aquest sector?
- Tenim valor i talent, però ens falta aprofitar-ho. Em preocupa que no ens marxi el talent, com ha passat en altres sectors. Per exemple, hi ha una app, que es diu Nihilumbra, que l'han feta una empresa d'aquí que es diu Beautifun Games. Aquesta app, Apple l'ha triat entre les deu millors del 2012 d'arreu del món. Això és una barbaritat i aquí ningú no en té ni idea. Que no som la Mobile World Capital?

- Quina salut té la llengua catalana en el món de les apps?
- Ara mateix, feble. Nosaltres en tenim llistades 1.000, posa que potser n'hi pugui haver fins a 2.000... Però a l'AppStore hi ha pujades més de 800.000 aplicacions. Hem d'anar millorant poc a poc. La qüestió és: com convencem a algú de fora que faci una app en català? Han de veure-hi valor, cal que els donem motius perquè s'animin a fer-ho també en català: que hi hagi una comunitat, que la llengua tingui prestigi... El català no ven i ha de vendre, si més no, a Catalunya. La gent que es baixa una app hauria de trobar normal que estigués en català. Fins i tot hi ha apps que van destinades a públic d'aquí i que no estan disponibles en català. Hem d'aconseguir que ho estiguin.

- Per què no ho estan?
- Per diners? Per manca de voluntat? Per què no se'ls ha acudit? Així és el que volem anar esbrinant... Hi ha aplicacions potents, com Whatsapp o Facebook que sí que es poden trobar en català, raó de més per preguntar a gent d'aquí com és que no ho fan.

- Quina qualitat tenen les aplicacions en català?
- És bastant una reproducció del global: n'hi ha de bones i hi ha autèntics ‘xurros', de curioses, de maques, de lletges, etc. No hem fet allò d'"al pot petit hi ha la bona confitura".

- En quins àmbits trobem més aplicacions en català?
- Al nostre portal, les categories on hi ha més apps són, amb molta diferència, "entreteniment" i "estil de vida". En canvi, en àmbits més específics com podria ser "medicina" n'hi ha menys. Però això no és estrany, perquè quan tu puges una app has d'escollir una categoria i, si no són aplicacions molt concretes, les acabes associant a estil de vida o entreteniment que són calaixos de sastre.
Anar al contingut