L'escriptora i periodista, Patrícia Gabancho
L'escriptora i periodista Patrícia Gabancho
Girona

Patrícia Gabancho i Vicent Sanchis guanyen els premis Prudenci Bertrana de novel·la i Carles Rahola d'assaig

L'escriptora i periodista ha obtingut el premi amb "La néta d'Adam", la seva primera novel·la. El periodista Vicent Sanchis s'ha endut el Carles Rahola d'assaig, i Sadurní Tubau, el Miquel de Palol de poesia.

RedaccióActualitzat
La primera novel·la de la periodista i escriptora Patrícia Gabancho, "La néta d'Adam", ha estat guardonada amb el Premi Prudenci Bertrana de novel·la, dotat amb 42.000 euros i com la publicació de l'obra guanyadora.

La novel·la neix després de la mort de la seva mare, quan ha de viatjar a Buenos Aires per buidar el pis familiar. La protagonista del llibre és "l'alter ego" de Gabancho en la seva joventut a l'Argentina dels anys 70. L'escriptora, de seixanta anys, revisa la història de la seva família, que va arribar a Buenos Aires des d'Itàlia de la mà del seu besavi, Adam.

Ha hagut de fer un gran esforç de memòria, ja que ha agafat com a referència la seva pròpia vida i experiències per escriure, tot i que ha especificat que "la novel·la és una vida viscuda, en la qual tot el que s'explica és real, però no sempre veritat".

En aquesta edició dels Premis Literaris de Girona també s'ha volgut ressaltar la novel·la "Una dona d'aigua", de Núria Esponellà, que ha quedat finalista. Tot i que no rebrà cap dotació econòmica, l'escriptora també veurà publicada la seva obra.

Els premiats en la resta de categories han estat Sadurní Tubau, amb "El somni de Gregor Samsa", que ha rebut el Premi Miquel Palol de poesia, i Vicent Sanchis, amb "Cinquanta anys després (noves reflexions sobre el "cas" valencià), que ha rebut el Premi Carles Rahola d'assaig. El Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil ha estat per a Josep Torrent per "De cara a tramuntana". Dolo Beltran (Pastora) ha guanyat el Premi Cerverí a una lletra d'una cançó per "Una altra galàxia", i la capçalera digital "Núvol", de Bernat Puigtobella i dedicada a la cultura, ha rebut el Premi Lletra d'espais digitals de literatura catalana.

Anar al contingut