Barcelona

Partidaris i detractors dels toros s'apleguen davant del Parlament

Mig centenar de persones, entre partidaris i detractors de les corrides de toros, s'han aplegat a les portes del Parlament amb motiu del ple que finalment ha decidit prohibir-les. Un grup de manifestants contraris a la prohibició dels toros a Catalunya han rebut amb crits de "dictador, dictador" el vicepresident Carod-Rovira. El president Montilla també ha estat xiulat. Les concentracions de sentit divers també han deixat algunes imatges ben poc habituals al Parlament, com la d'un noi que s'ha despullat a les portes de la cambra i s'ha abocat un líquid vermell simulant la sang per denunciar el patiment del toro durant les corrides.

Actualitzat
Moguda a l'exterior

El ple del Parlament que havia de decidir sobre la prohibició de les corrides de toros ha aplegat unes 50 persones a l'exterior de la cambra, entre aquells que es declaren animalistes i els que es reconeixen protaurins.

Detractors i partidaris s'han acostat fins a les portes del Parlament abans de la votació amb pancartes en sentit contrari. També han fet crits i diverses accions, la més vistosa la d'un home que s'ha despullat i s'ha abocat un líquid vermell per denunciar la mort del toro i el patiment de l'animal. D'altra banda, també s'ha vist una estelada amb un toro al mig.

Els protaurins han rebut el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, amb crits de "dictador, dictador" i han xiulat Montilla, tot i que aquest ha afirmat que ha votat en contra de la prohibició.

A fora de la cambra catalana, per part dels partidaris de l'abolició, hi ha hagut pancartes que deien: "Toros sí, toreros no" o "Stop animal cruelty, no more blood". Els animalistes han cridat "Prou tortura" i "La tortura no és art ni cultura", i han subratllat l'oportunitat històrica, alhora que han lamentat que la proposició de llei no inclogui també la fi dels correbous tradicionals a les Terres de l'Ebre.

D'altra banda, també s'han vist pancartes amb lemes com "Toros sí, prohibició no", i s'han sentit crits de "llibertat, llibertat", encara que els partidaris dels toros reconeixien que tenien "poques esperances" que aquest espectacle es mantingués a Catalunya.

A dins de la cambra catalana l'expectació que ha aixecat aquesta votació també ha estat màxima. Uns 300 periodistes de tot el món i de mitjans de comunicació de gran prestigi internacional s'han acreditat per seguir el ple del Parlament de Catalunya que finalment ha aprovat l'abolició de les corrides per 68 vots a favor -una majoria absoluta ajustada-, 55 vots en contra i 9 abstencions.

Neguit als locals taurins

La tristor dels partidaris de les corrides també ha arribat als locals que, per un motiu o un altre, s'identifiquen amb els toros. És el cas del restaurant barceloní Casa Leopoldo. La propietària del local, Rosa Gil, que és membre de la Plataforma en Defensa de la Festa, ha afirmat a TV3 que veu la decisió com un pas enrere. "Els que venim d'una generació que hem lluitat per enderrocar murs, fronteres, prohibicions, ara veiem que anem cap a una involució desastrosa", ha dit. 

També davant de la Monumental hi ha hagut queixes. Un matador, un "novillero" i un "retallador" han lamentat que la prohibició farà perdre el lloc de treball a unes "40 o 50 persones", com els que "cuiden el bestiar, els que són al museu, a les portes". 

També pensen en l'impacte econòmic els comerciants del voltant de la plaça. De moment, diumenge que ve hi ha cita i podran continuar saludant la clientela protaurina. 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut