Barcelona

"Pa negre" arrasa als Premis Gaudí i aconsegueix 13 dels 15 premis a què optava

La pel·lícula "Pa negre" és la gran guanyadora de la tercera edició dels Premis Gaudí que atorga l'Acadèmia del Cinema Català. La cinta d'Agustí Villaronga i basada en una obra d'Emili Teixidor s'ha endut 13 dels 15 guardons als quals optava. "Herois" no ha aconseguit cap premi tot i estar nominada en deu categories, igual que "Los ojos de Julia", que n'optava a sis, o "Elisa K", que estava nominada a cinc guardons.

Actualitzat
"Pa negre" partia com a favorita amb 15 nominacions i n'ha aconseguit 13, i s'ha convertit així en la gran triomfadora de la nit. La pel·lícula s'ha endut el premi a la millor cinta en català, guardó que han entregat Montserrat Carulla i Abel Folk. Competia amb "Elisa K", de Judith Colell i Jordi Cadena; "Herois", de Pau Freixas, i "La mosquitera", d'Agustí Vila. El seu artífex, Agustí Villaronga, ha estat reconegut com el millor director, premi que es disputava amb Rodrigo Cortés, per "Buried"; Judith Colell i Jordi Cadena, per "Elisa K", i Pau Freixas, per "Herois".

En la categoria de millor pel·lícula en llengua no catalana, la guardonada ha estat "Buried", de Rodrigo Cortés. Les altres candidates eren "El gran Vázquez" d'Óscar Aibar; "Los ojos de Julia", de Guillermo del Toro i "Uruguay", de Salomón Shang.

El millor protagonista masculí ha anat a mans d'Eduard Fernández per "La mosquitera", l'únic premi que ha aconseguit aquesta pel·lícula dels cinc als quals optava. En la categoria de protagonista femenina, el premi ha estat per a Nora Navas per "Pa negre". Les altres nominades eren Aina Clotet, per "Elisa K"; Clara Galí, per "La llegenda de l'innombrable", i Emma Suárez, per "La mosquitera".

El premi al millor actor secundari ha estat per a Roger Casamajor per "Pa Negre". Els altres nominats eren els actors Lluís Homar ("Herois"), Fermí Reixach ("La mosquitera") i Rubén Jiménez ("Uruguay").

En la categoria femenina el Gaudí a la millor secundària se l'ha endut la jove Marina Comas per "Pa negre". Competia amb les actrius Esther Bové ("On es nacionalitza la marea?"), Lydia Zimmermann ("Elisa K") i Alba Yáñez ("Uruguay").

"Bicicleta, cullera, poma", de Carles Bosch, ha aconseguit el premi a la millor pel·lícula documental. L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha pujat a l'escenari a recollir el guardó amb el públic dret i aplaudint. Les altres nominades eren "On es nacionalitza la marea?", de Carlos Benpar; "Familystrip", de Lluís Miñarro i "Maria i jo", de Félix Fernández de Castro.  

Un moment de grans aplaudiments l'ha protagonitzat Jordi Dauder, que ha recollit el Premi d'Honor. L'actor ha tingut el discurs més contundent de la gala quan ha manifestat que el guardó "és un estímul per seguir lluitant per la nostra cultura, la nostra identitat i el nostre cinema".

La millor pel·lícula per a televisió ha estat "Quatre estacions". El Gaudí a la millor música original ha estat per a José Manuel Pagán per "Pa negre".

El premi a la millor pel·lícula europea de l'any se l'ha endut "La cinta blanca" de Michael Haneke.

Agustí Villaronga ha protagonitzat una de les anècdotes de la nit ja que havia sortit de la sala quan s'ha entregat el premi al millor guió, que era per a "Pa Negre". Minuts després ha reaparegut i ha ofert el premi a l'Emili Teixidor.

Si l'any passat hi va haver una gala aquàtica, enguany l'organització ha ideat una gala tecnològica, amb un xou en què la imatge ha estat la protagonista i que ha presentat l'actor Quim Masferrer. Els encarregats de lliurar els premis han estat, entre d'altres, els actors Eduard Fernàndez, Clara Segura, Nausicaa Bonnín, Fermí Reixach, Assumpta Serna, Santi Millán, Abel Folch i Montserrat Carulla.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut