El governador de Wisconsin, Scott Walker
El governador de Wisconsin, Scott Walker
Estats Units

Ordre de recerca i captura pels senadors demòcrates que han fugit de Wisconsin per evitar haver de retallar drets sindicals

La batalla per reduir el dèficit públic ha arribat a extrems insòlits a l'estat nord-americà de Wisconsin. El governador republicà ha amenaçat amb acomiadar 1.500 funcionaris públics en les pròximes hores si els 14 senadors demòcrates no retornen a l'estat, d'on van fugir fa 15 dies per esquivar una votació que proposa prohibir als sindicats negociar els convenis col·lectius dels funcionaris, tret del cas que es tracti de millores salarials.

Actualitzat
La proposició de llei per prohibir als sindicats negociar els convenis col·lectius dels funcionaris, tret del cas que es tracti de millores salarials, no es pot votar perquè falta almenys un senador demòcrata per aconseguir el quòrum imprescindible per portar-la a la cambra. Si es vota, tirarà endavant perquè els republicans tenen majoria a l'hemicicle.

Davant d'aquest escenari i fart d'esperar que acabi l'exili a l'estat d'Illinois dels senadors a l'oposició, el governador Scott Walker ha pres una mesura dràstica que ha fet oficial el líder de la majoria republicana al Senat, Scott Fitzgerald: "Si les forces de l'ordre d'arreu de l'estat tenen constància d'on és un senador demòcrata i entren en contacte amb ell, tenen l'ordre d'arrestar-lo i portar-lo directament a la cambra del Senat de l'estat de Wisconsin".

El governador republicà també ha amenaçat d'acomiadar 1.500 funcionaris públics en les pròximes hores si els 14 senadors demòcrates no retornen a l'estat.

Al rerefons de la radical mesura del governador per rebaixar un dèficit astronòmic hi ha un debat polític entre els conservadors que denuncien els suposats privilegis dels funcionaris i abusos sindicals. Per això, proposen retallar el nombre de treballadors públics i demanar-los que doblin la seva contribució als plans de salut i de pensions. Una petició que, segons l'oposició, és un estratagema política que busca afeblir els sindicats del partit demòcrata.
Anar al contingut