Barcelona

La família s'acomiada en la intimitat de Solé Tura després d'una multitudinària vetlla

Centenars de persones han tornat a desfilar aquest diumenge davant del fèretre de Jordi Solé Tura, instal·lat al Palau de la Generalitat, després que prop de 5.000 persones li retessin un últim homenatge aquest dissabte. Ha estat una desfilada constant de representants polítics, del món de la política, la cultura i la societat, entre ells el príncep d'Astúries, i també molts ciutadans anònims que han volgut acomiadar-se del polític desaparegut. Per desig de la família el funeral s'ha celebrat en la més estricta intimitat. Dimecres, li concediran a títol pòstum la Medalla d'Or de la Generalitat.

Actualitzat
La capella ardent amb les despulles de Jordi Solé Tura, mort divendres als 79 anys, ha tancat aquest diumenge després de rebre les visites de molts ciutadans anònims i també d'autoritats polítiques. La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, i el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, han acomiadat el polític i han donat el condol a la vídua i el fill de Solé Tura. Amb un calorós aplaudiment, centenars de ciutadans han acomiadat el fèretre del polític a la seva sortida del Palau. El tanatori de Sant Gervasi ha acollit un funeral en la més estricta intimitat.

De la Vega ha expressat la seva "gratitud i afecte" cap a Solé Tura i ha declarat: "Va ser un home coherent, compromès i valent que ens ha deixat un llegat meravellós." A més, ha afegit que el polític "ens va ensenyar que el diàleg i l'acord són el millor esperit per a una convivència en pau".

Amb un calorós aplaudiment, centenars de ciutadans han acomiadat el fèretre de Jordi Solé Tura a la seva sortida del Palau. Aquest migdia s'ha fet el funeral en la més estricta intimitat.

Cues per acomiadar-se

Amb el president Montilla i la família més directa esperant-lo, aquest dissabte arribava al Palau de la Generalitat el fèretre de Jordi Solé Tura. El príncep Felip va ser el primer a retre-li homenatge en un Saló Sant Jordi ple de corones de flors, sense banderes i només amb dues roses cobrint el fèretre. Mentre la capella ha estat oberta hi ha hagut cues de gent per entrar-hi, també per escriure unes paraules de record. Coneguts i desconeguts han estat rebuts incansablement pel somriure i la mà estesa de la vídua, Teresa Eulàlia Calzada.

També s'han vist càlides abraçades d'ella i de la primera dona de Solé Tura, Anny Bruset, cap a amics, com l'altre pare català de la Constitució, Miquel Roca, o l'expresident del Constitucional Manuel Jiménez de Parga, catedràtic amb qui Solé Tura va començar com a professor de dret. Artistes com Serrat o Marina Rossell, líders de tots els partits polítics i els ministres de Cultura i Treball de l'actual govern. Transversalitat que feia coincidir, per exemple, saludant la família, el fill de Suárez, l'expresident Pujol i la plana major del PSC.

Aquest cap de setmana ha tocat el record de la gent del carrer. Dimecres, la Generalitat, a títol pòstum, li entregarà el seu màxim guardó, la Medalla d'Or, un reconeixement que per a alguns li arriba tard. El seu fill, Albert, ha dit a TV3 que les institucions catalanes no han sabut reconèixer prou el paper del seu pare.

Una mort colpidora per a molts

La notícia de la mort de Jordi Solé Tura als 79 anys arribava aquest divendres al Congrés enmig d'un dels actes previs del dia de la Constitució, que diumenge compleix 31 anys. Amb l'hemicicle ple d'alumnes que participaven en una lectura de la Constitució, José Bono ha interromput l'acte per recordar el polític desaparegut.

Solé Tura va ser un dels pares de l'Estatut del 79 i de la Constitució, com també ho va ser Miquel Roca, que ha destacat el paper que va tenir a l'hora de redactar el capítol autonòmic de la Constitució, i es va convertir en una figura clau a l'hora d'aconseguir el consens sense renunciar als seus ideals. Lluitador antifranquista, va defensar amb fermesa les seves conviccions polítiques.

El conseller i líder d'ICV, Joan Saura, ha lamentat la pèrdua de Solé Tura, a qui ha qualificat com el seu "pare polític".

Des del PSC, el seu president, Isidre Molas, ha lamentat la mort del polític, de qui ha destacat la seva lluita en la recuperació dels valors democràtics.

El secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, ha tingut paraules de condol per a Solé Tura i n'ha destacat la trajectòria durant els anys de la Transició.

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ha dit que Catalunya i Espanya estan de dol per la pèrdua d'"un gran servidor públic".

També la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha subratllat l'aportació de Solé Tura a la consolidació de la democràcia.

I des del PP també se l'ha volgut recordar. Soraya Sáez de Santamaría ha destacat la seva figura, que engloba, ha dit, "com poques, un moment com la Transició, la capacitat per arribar al consens i la recerca de l'entesa, fins i tot procedent de visions molt diferents".

Una de les persones que sens dubte ha sentit especialment la mort de Solé Tura ha estat l'expresident català Pasqual Maragall. Quan es va presentar el documental del fill de Solé Tura que mostrava la duresa de l'Alzheimer que tenia i que el va obligar a apartar-se de la vida pública, l'expresident Pasqual Maragall es va referir amb la seva habitual ironia a la circumstància que tenien la mateixa malaltia.
Anar al contingut