Homs

Moren dos periodistes estrangers en els bombardejos a Homs

Els bombardejos de l'exèrcit sirià han afectat aquest dimecres un centre de premsa dels opositors a Bashar al-Assad a la ciutat de Homs, feu de la revolta. L'atac ha acabat amb dos periodistes estrangers morts i quatre ferits. Segons fonts de l'oposició siriana, aquest dimecres han mort una quarantena de persones més en diversos atacs: vint-i-set homes joves en petites poblacions del nord, a prop de Turquia, i quinze persones més a Homs, en els bombardejos que han acabat també amb la vida dels dos periodistes.

RedaccióActualitzat
Es tracta de la veterana reportera nord-americana de guerra Marie Colvin, de 55 anys, una de les firmes destacades del dominical del "Sunday Times". Colvin exercia el periodisme de la "vella escola": sempre seguia la notícia des de la primera fila i s'interessava pel cost humà de les guerres. Tenia una dilatada experiència en conflictes internacionals. En els seus trenta anys de carrera, havia cobert els conflictes de Sierra Leone, Timor Oriental, Kosovo, Zimbàbue i Txetxènia. Els últims mesos, havia viatjat per Tunísia, Egipte, Líbia i Síria, seguint les revoltes àrabs. La seva imatge era molt peculiar. Portava un pegat negre des que el 2001, a Sri Lanka, va perdre l'ull esquerre per una granada.
   
El seu últim reportatge el va emetre dimarts la cadena pública britànica BBC: un relat per telèfon acompanyat per una imatge de la reportera en què va denunciar que el que passava a Homs és "repulsiu". "Aquí, ningú no entén com la comunitat internacional està permetent que això passi", explicava Marie Colvin, que va assegurar que havia vist morir un nen de dos anys en una clínica improvisada.

L'altre periodista mort és el francès Rémi Ochlik, que treballava com a fotògraf independent per a la revista "Paris Match". El ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, ha convocat l'ambaixadora de Síria a París i ha demanat al govern sirià que aturi "immediatament" els atacs. També ha exigit que s'obri un corredor de seguretat a Homs que permeti que el Comitè Internacional de la Creu Roja pugui atendre les víctimes.

Els cossos de tots dos periodistes morts encara no s'han pogut rescatar a causa dels intensos bombardejos sobre la ciutat de Homs, que ja fa més de dues setmanes que duren. A més d'aquests dos periodistes morts, el Comitè per a la Protecció dels Periodistes va informar aquest dimarts que almenys quatre periodistes han perdut la vida a Síria des de començaments d'any.

Rússia condemna la mort dels periodistes

Rússia, sobretot, però també la Xina han vetat totes les resolucions de condemna de les Nacions Unides a la violència a Síria. Tot i el seu posicionament, Moscou ha condemnat la mort dels dos periodistes estrangers a Homs durant un bombardeig, alhora que ha demanat el cessament immediat de la violència. "Aquest tràgic succés confirma una vegada més la necessitat d'un immediat cessament de la violència per part de tots els bàndols en el conflicte sirià", ha afegit el govern rus en un comunicat, i advoca pel "començament d'un diàleg nacional sense condicions prèvies".

El rei de l'Aràbia Saudita, Abdallah bin Abdulaziz, ha parlat per telèfon amb el president rus, Dmitri Medvédev, i li ha expressat el seu neguit perquè considera "inútil ara qualsevol diàleg sobre el que succeeix a Síria", proposta que defensa Rússia. El rei creu que "el primer que haurien hagut de fer els amics russos és coordinar-se, abans d'utilitzar el seu dret a veto" a l'ONU".

Més de 7.600 morts

Ja són més de 7.600 els morts a Síria durant l'onada de violència que s'arrossega des que va començar la revolta al març de l'any passat, segons el nou balanç de l'Observatori Sirià dels Drets Humans. D'aquestes víctimes, més de 5.500 són civils, prop de 1.700 efectius de les forces de seguretat i prop de 400 soldats desertors que s'han afegit a la revolta.

Altres fonts d'activistes han denunciat que, en les últimes hores, les forces lleials al règim han matat 27 joves, en una incursió a diverses poblacions d'Idleb, la província del nord fronterera amb Turquia. Les víctimes han rebut trets al cap i al pit a l'interior de les seves cases o als carrers, durant l'assalt de les forces sirianes en aquestes localitats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut