Maria Girona
Maria Girona
Barcelona

Mor la pintora Maria Girona

Havia nascut a Barcelona el 1923

RedaccióActualitzat

L'artista Maria Girona ha mort després de tota una vida dedicada a la pintura. Nascuda a Barcelona el 1923, va aprendre l'ofici del seu oncle Rafael Benet, i també a l'Acadèmia Tàrrega de Barcelona, on el 1945 va conèìxer el pintor i poeta Albert Ràfols-Casamada, que més tard es va convertir en el seu marit.

Girona i Ràfols-Casamada van formar el grup Els Vuit amb el poeta Jordi Sarsanedas, l'escultor Miquel Gusils, el músic Joan Comellas i els pintors Joan Palà, Ricardo Lorenzo i Vicenç Rossell. Amb Els Vuit va participar, el 1946, en una exposició col·lectiva a la sala Pictòria de Barcelona. Així va arrencar la seva trajectòria professional.

Als anys 50, gràcies a una beca del govern francès, el matrimoni va poder marxar a viure i treballar a París, on van entrar en contacte amb nous moviments artístics.

El seu estil fauvista, amb una clara influència de Matisse, i de construcció cubista es va anar convertint en una pintura lluminosa, serena i intimista que s'expressava en bodegons, interiors i paisatges.

Amb Ràfols-Casamada va fundar Eina, l'Escola de Disseny i Art de Barcelona, de la qual també va ser professora.

El mes de febrer del 2010, molt poc després de la mort de Ràfols-Casamda, la galeria Tatiana Kourochkina de Barcelona va presentar una exposició conjunta del matrimoni, comissariada per Victoria Combalía. Aleshores, Combalía reivindicava la figura de Maria Girona com a "exponent d'una relectura no acadèmica del noucentisme".

Maria Girona també ha estat una persona molt compromesa en la lluita per la llibertat d'expressió i la democràcia.

Anar al contingut