Mor als 53 anys Iegor Gaidar, artífex de les reformes econòmiques postsoviètiques

L'exprimer ministre rus Iegor Gaidar ha mort a Moscou als 53 anys a causa d'una trombosi. Se'l considerava l'artífex de les reformes econòmiques postsoviètiques aplicades a la dècada dels 90 per conduir la transició de Rússia cap a l'economia de mercat. Gaidar va ser el pare de la coneguda mundialment com a "teràpia de xoc", que va llançar el 1992 durant el primer mandat de l'expresident rus Borís Ieltsin, i que van comportar una liberalització dels preus o la venda de les grans empreses estatals.

Actualitzat
L'exprimer ministre rus Iegor Gaidar ha mort a casa seva, a Moscou, "a causa d'una trombosi" a les quatre de la matinada, segons ha assenyalat Leonid Gozman, polític liberal i amic del difunt, a l'agència oficial Itar-Tass.

Gaidar va ser cap de govern durant el primer mandat de l'expresident rus Borís Ieltsin i va llançar unes profundes reformes econòmiques que van ser molt impopulars entre la població russa, que va veure caure el seu nivell de vida, que va empitjorar dramàticament a principis dels 90.

Després de ser destituït al desembre del 1992 per les pressions de l'oposició comunista, Gaidar va quedar-se allunyat dels llocs de responsabilitat fins a mitjans del 1993, quan va ser dessignat viceprimer ministre i titular d'Economia. Però va dimitir al gener del 1994 després que el partit oficialista Opció Russa va perdre les eleccions legislatives de 1993 i el control del Parlament.

Economista de formació, Gaidar, nét d'Arkadi Gaidar, famós escriptor infantil soviètic, va fundar l'any 2000 la Unió de Forces de Dreta, una formació liberal conservadora, però que va abandonar el 2008. La seva filla, Maria Gaidar, és una de les líders de l'oposició radical al Kremlin i protagonista d'accions de protesta i desobediència civil.
Anar al contingut